Anonim Şirket, orta ve büyük ölçekli şirketler için oldukça tavsiye edilen şirket türüdür. Anonim şirket sermaye tutarı en az yani anonim şirket asgari sermaye 50.000 TL olmalıdır. Sermaye tutarının 1/4’ü (dörtte biri) bankada bloke edilmelidir. Bloke edilen tutar şirket açılış işlemleri tamamlanınca çekilebilir.
İçindekiler
Anonim Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar
- İkametgah belgesi (E-Devlet ortaklar için)
- Kimlik fotokopisi (ortaklar için)
- Kira Sözleşmesi
- Şirketin belirlenen unvanı,
- Belirlenen sermaye tutarı
- Ortaklar sermaye oranı
- Belirlenen şirket temsilcisi
- Sermaye 1/4 banka bloke yazısı
Anonim Şirket Nasıl Kurulur?
Anonim şirket kurarken belli aşamalardan geçmek gerekmektedir. Bunlar ise şu şekildedir:
- Öncelikle ilgili ticaret odasına kayıt yaptırmak gereklidir. Daha sonra ilgili vergi dairesine gidilerek mükellefiyet açtırmak için başvurulur.
- Şirketin merkezi neresi olacaksa o adresi belirlemek ve kira kontratı yapmak gerekir. Şirket ana sözleşmesi de bu aşamada hazırlanır. Yine bu adımda NACE kodu ve şirket ünvanı belirlenir.
- Ticaret Sicil Müdürlüğü’ndeki personelin karşısında ana sözleşme imzalanmalı, imza beyannamesi yazılı beyanname ile teslim edilmelidir.
- Mali müşavir ilgili vergi dairesinden potansiyel vergi numarası almalıdır.
- İmza beyannamesi, potansiyel vergi numarası ve ana sözleşme ile beraber bankaya gidilerek şirket için hesap açtırılmalıdır. Bu hesaba şirketin sermayesinin çeyreği yatırılmalıdır.
- Daha sonra mali müşavir ilgili ticaret odasına başvuruda bulunmalıdır.
- Şirket kaydı yapıldıktan sonra notere tekrar gidilmeli ve imza sirküleri hazırlatılmalıdır.
- Tescil tamamlanır tamamlanmaz mali müşavir resmi defterleri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne tasdik ettirmelidir. Daha sonra vergi dairesi kaydı için başvurarak şirketin vergi levhası çıkartılmalıdır.
- Son olarak vergi dairesi şirket adresini gelip incelemektedir.
Bu aşamalardan sonra anonim şirket kurulmuş olur. Bu işlemler ortalama 2-5 gün arası sürmektedir. Anonim şirket kuruluşu gibi kapanışı da tasfiye sürecine tabidir. Bu süreç geçmeden şirketin fiilen kapanması mümkün değildir.