Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir?

Hemen çıkma oranı, sitenizdeki farklı sayfalar ve trafiğiniz hakkında size çok şey söyleyebilecek önemli bir web performans metriğidir. Bu hemen çıkmaların ne olduğunu, Google Analytics’te hemen çıkma oranının nasıl izleneceğini ve metriği neyin yönlendirebileceği konusunda size fikir vermek için bounce rate rehberi hazırladık!

Öneri Yazılar:

Dijtal Pazarlama Eksiksiz Rehber

Bilmeniz Gereken Dijital Pazarlama Terimleri

Hemen çıkma oranının ne olduğu konusunda en resmi kaynak olan Google’a göre Hemen Çıkma Oranı, tek sayfalık oturumların (yani, kişinin sayfayla etkileşime girmeden giriş sayfasından sitenizi terk ettiği oturumların) yüzdesidir. Hemen çıkma oranı tek etkileşim ziyaretlerinin yüzdesi şeklinde daha doğru bir şekilde ifade edilebilir.

Web sitenize gelen kullanıcının giriş sayfanızdan başka herhangi bir sayfayı tıklamaması, hızla siteyi terk etmesi olarak düşünülebilir. Örneğin bir araştırma yaparken yanlışlıkla tıkladığınız web sitesinin aradığınız bilgileri içermediğini anlayıp siteyi terkmeniz durumunu bugüne kadar defalarca yaşamışsınızdır. Ancak burada şu yanılgıya oldukça sık bir şekilde düşülmektedir. Bir kişi sitenizden “sekiyorsa” bu, içeriğinizin hiçbirini okumadığı veya sayfanızda ne olduğuna bakmadığı anlamına gelmez. Bunun tek anlamı, ziyaretçinin sitenizdeki yalnızca bu sayfaya baktığı ve diğerlerine gitmediğidir. Yalnızca, diğer seçenekleri görmek veya sorgularını daha dar bir şekilde hedeflemek için arama sonuçlarına geri döndükleri (“sektikleri”) için buna ” hemen çıkma” denir.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Kontrol Edilir?

Hemen çıkma oranını Google Analytics panelinden rahatlıkla görebilirsiniz. Google Analytics’e erişerek ve Kitle, Edinme ve Davranış bölümlerindeki bilgileri inceleyerek, web sitenizin ve her bir sayfanızın hemen çıkma oranını bulabilirsiniz. Kitle – Genel Bakış sekmelerinden web sitenizde vakit geçirmeden ayrılan kullanıcıların yüzdesini gözlemleyebilirsiniz.

Google Analytics’te Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Google Analytics’te hemen çıkma oranı aşağıdaki formülle hesaplanır:

(Tek sayfa oturumları / Tüm oturumlar) x 100 = Hemen çıkma oranı

Örneğin, 90 tek sayfalık oturumunuz ve toplam 100 oturumunuz varsa formül şöyle görünecektir:

(90 / 100) x 100 = %90 hemen çıkma oranı

Bu, toplam oturumlarınızın %90’ının tek sayfalık oturumlar olduğu anlamına gelir; bu, kullanıcının birden çok sayfa yerine sitenizde yalnızca bir sayfayı ziyaret ettiği anlamına gelir.

Hemen Çıkma Oranı SEO’yu Etkiler Mi?

Bu durum daima tartışılagelmiştir. Google, Google Analytics’teki hemen çıkma oranınızı bir sıralama faktörü olarak kullanmaz. Ancak arama motoru, kullanıcıların pogo-stick olup olmadığını izler. Pogo-sticking, birisinin arama sonuçlarından web sitenizi ziyaret etmesi ve ardından hemen arama sonuçlarına dönmesidir. Bu hareket kullanıcının aradığını bulamadığının göstergesidir. Bulamadığını da anlar anlamaz yeniden sorgu ekranına dönmesiyle sonuçlanır. Dolayısyla Google o sorgu ile alakalı olmadığını indeksler ve sıralamasını düşürür. Aksi durumda yani kullanıcının web sitesinde geçirdiği vakit uzadıkça da Google o sorguyla ilgili içerik bulunduğu anlayacaktır.

Hemen Çıkma Oranı İle Çıkış Yüzdesi Arasındaki Fark Nedir?

Henüz Google Analytics’e alışmadıysanız, “hemen çıkma oranı ile çıkış oranı arasındaki fark nedir?” diye soruyor olabilirsiniz. Hemen çıkma oranı, geri düğmesine basıp sitenizden ayrılan kişilerin yüzdesiyse, “Çıkış Yüzdesi” sütununda aynı bilgiler olmaz mıydı?

Aslında, bu iki ölçüm arasında büyük bir fark var. Belirli bir sayfaya gelen herkes hemen oradan çıkmadığı için Google Analytics, o sayfadan tüm sitenizden kimlerin çıktığını bildirmek için “Çıkış Yüzdesi” metriğini kullanır. Bu biraz kafa karıştırıcı, bu yüzden şu şekilde parçalayacağız:

  • A kullanıcısı ana sayfanızı ziyaret eder ve hemen ayrılırsa, bu, / (ana sayfanız) için “Hemen Çıkma Oranı” yüzdesine dahil edilir
  • B kullanıcısı sitenizdeki başka bir sayfayı, ardından ana sayfanızı ziyaret ederse ve ardından sitenizden ayrılırsa, bu, bunun yerine “Çıkış Yüzdesi” metriğine dahil edilir.

Esasen, çıkış oranı, önce sitenizdeki diğer sayfalara göz attıktan sonra sitenizden belirli bir sayfadan ayrılan kişilerin sayısını bildirir. Bu metrik bazı sayfalarda çok yüksekken bazılarında olmayabilir ve tek bir sayfada hemen çıkma ve çıkış oranı arasında büyük bir karşıtlık olabilir.

Web Sitem Hemen Çıkma Oranı Ne Olmalı?

Web sitenizin hemen çıkma oranı bir dizi faktöre bağlı olacaktır ve bunlardan en önemlileri şunlardır:

Çektiğiniz trafik türü

 Web sitenizin ziyaretçileri özellikle şirketinizi mi arıyor yoksa bilgi mi arıyorlar? Size aşina olan kişiler, bilgi toplama modunda olanlara göre daha az sekecektir. Bir e-ticaret mağazasıysanız, trafiğinizin ‘ticari amacı’ yüksek mi (yani satın alma havasında mı?) Veya sadece gelecekteki satın alma işlemlerini mi araştırıyorlar?

Trafiğinizin kaynakları

 Örneğin, Google arama sonuçlarından gelen ziyaretçiler, Facebook’tan gelen ziyaretçilerden çok daha az “geri dönme” eğilimindedir. Çünkü Google’da bir sorgu yapıp web sitenize gelen kullanıcı ürün, hizmetlerinize ihtiyaç duyuyordur. Ancak Facebook’tan veya oyun oynarken çıkan reklamdan gelen insanın web sitenizden hemen ayrılması daha muhtemeldir. Çünkü oyun sırasında yanlışlıkla tıklanmış olabilirler. Bu sebeple satın alma kaygısı taşımadıkları da rahatlıkla anlaşılabilir.

Ziyaretçilerinizin Geldiği Sayfalar

 Örneğin, blog sayfaları, ürün veya hizmet sayfalarından daha yüksek hemen çıkma oranlarına sahip olma eğilimindedir. İnsanlar doğrudan ana sayfanıza geliyorsa, hemen çıkmamaları gerekir. Ancak, web sitenizdeki başka hiçbir şeye bağlantı içermeyen eski bir blog gönderisine giriyorlarsa, yüksek bir hemen çıkma oranı beklemelisiniz.

Web Sitenizin Tasarımı ve Düzeni

Gezinmesi zor, kafa karıştırıcı veya eski moda sitelerin tümü, yeni temiz, kullanımı kolay, mobil uyumlu web sitelerinden daha yüksek hemen çıkma oranlarına sahip olma eğilimindedir. Siteniz insanların bakmak istediği bir şekilde mi?  Gezinmekten keyif alabilirler mi, istedikleri sonuça nasıl ve ne kolaylıkla ulaşıyorlar gibi türlü sorulara yanıt vermek gereklidir.

Mesajınızın Netliği

 Ne yaptığınız ve hedef kitlenizin kim olduğu hemen belli mi? İnsanlar meşgul ve dikkati dağılmış durumda, bu yüzden aradıkları yanıtı bulamazlarsa, bulmak için etrafta araştırma gereği duymayacaklar ve doğrudan ayrılacaklar. Bu, yüksek hemen çıkma oranlarının en belirgin nedenlerinden biridir. İnternette gezinirken ne kadar düşük motivasyon taşındığını kendinizden yola çkarak da yorumlayabilirsiniz.

Web Sitenizin Hızı ve Kullanılabilirliği

 Yavaş yüklenen web sitelerinin hemen çıkma oranları ve düşük dönüşüm oranları vardır. Bu size de oldukça mantıklı gelmiyor mu? Site yüklenmeye çalışırken kim neden beklesin ki hemen başka bir sitede hızla sonuç almak isteyeceklerdir.  Google’a göre, mobil kullanıcıların %53’ü yüklenmesi üç saniyeden uzun süren bir siteden ayrılıyor. Düşünsenize 3 saniyeden daha fazla sabrı yok kullanıcıların! Bu anlamda sitenin hızlı yüklenmesi kullanımının pratik olması hayati önem taşıyacaktır.

Yüksek Hemen Çıkma Oranı Kötü Mü?

Tipik olarak, bir sayfanın hemen çıkma oranı yüksekse, bu, sayfayı ziyaret edenlerin bir şekilde web sitesi tarafından etkileşime girmediği anlamına gelir. Bu da kullanıcının ya aradığına ulaştığını ya da ulaşamadığı için başka bir web sitesine geçtiğini ifade edebilir.

Sonuç olarak, hemen çıkma oranlarınızın daha yüksek değil daha düşük olmasını istersiniz, çünkü bir kullanıcıyı sitenizde ne kadar uzun süre tutabilirseniz, dönüşüm yapma ve müşteri olma, bir şey satın alma veya bir form doldurma olasılığı o kadar yüksek olur. Bu nedenle, hemen çıkma oranlarınızı iyileştirmeye odaklamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir