Tıklama Başına Maliyet (CPC), reklam alanı satışı için bir fiyatlandırma modelidir. Dolayısıyla dijital pazarlama için oldukça önemli bir kavramdır. Tüm pazarlama stratejilerinin dijital ortama dönüştüğü günümüz ticaretleri için mutlaka bilmeniz gereken CPC kavramını ayrıntısıyla açıklayalım;
Dijital pazarlama hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için:
Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?
İçindekiler
CPC Nedir?
Cost Per Click (CPC), reklamlarınızın her tıklaması için yapmış olduğunuz bir maliyet modelidir. Bir ziyaretçi reklamınızı tıkladığı zaman ödeme yapmanız gereken değeri ifade eden metrik olarak da ifade edilebilir. Tıklama başı maliyet (CPC), tıklama başı ödeme reklamlarınız olan PPC açık artırması her çalıştığında hesaplanır.
PPC ve CPC Farkı Nedir?
Aslına bakarsanız bir madalyonun iki yüzü olan bu iki kavram çoğu zaman birbirilerinin yerine kullanılır. PPC (Pay Per Click), tıklama başına ödeme anlamına gelmektedir. Markanızın genel erişimini artırarak, PPC kampanyaları markanızı daha büyük, daha çeşitli bir kitleye sunar. Etkinleştirildikten sonra, PPC reklamları, şirketinizin arama motorlarının sonuç sayfalarında potansiyel alıcınızın aradığı belirli anahtar kelimelere ve kelime öbeklerine göre görünmesine olanak tanır. İşlevsel olarak, reklam için yalnızca kullanıcılar reklamı tıkladığında ödeme yaparsınız (bu nedenle ‘tıklama başına ödeme’), arama motorlarını onu en alakalı kitlelere göstermeye teşvik eder. Yani özetle bir arama gerçekleştirdiğinizde genel olarak ilk sıralarda görülen ve yanında “Reklam” ibaresi bulunan bir PPC reklamı olarak karşınıza çıkacaktır.
PPC ve CPC farkına baktığımızda da PPC, belirli bir pazarlama kanalı veya yaklaşımıdır, CPC ise bir performans metriğidir. PPC kampanyanızın ne kadar iyi performans gösterdiğini öğrenmekle ilgileniyorsanız, TBM’yi ölçmekle başlamalı ve ardından bu tıklamalardan ne miktarının satışlara dönüştüğünü incelemelisiniz. Bazı durumlarda, daha nitelikli bir hedef kitleye ulaşmanıza yardımcı olacaksa veya önemli rakiplerin üzerinde yer almanıza yardımcı olacaksa, tıklama başına maliyetinizi gerçekten artırmak yararlı olacaktır.
CPC – TBM Nasıl Çalışır?
Tıklama Başına Maliyet reklamlarının iki ana model olarak karşımıza çıkar. Bunlar sabit tıklama başına maliyet ve teklife dayalı tıklama başına maliyettir. Açmak gerekirse; sabit tıklama başına fiyat modelinde reklamveren tıklaması için öncesinde sabit bir ücret belirler. Ancak sabit maliyet oldukça popüler olan model değildir. Teklife dayalı tıklama başına maliyette reklamveren bir tıklama için verebileceği maksimum miktarı belirler. Teklif ve açılış sayfasının kalite puanı ne kadar yüksekse reklamın hedeflenen kitleye gösterilme olasılığı o denli yüksek olur.
Ortalama tıklama başına maliyeti de rekabet belirler. Dolayısıyla yoğun rekabetin olduğu sektörlerde örneğin bankacılık, sigorta gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için tıklama başına maliyet oranları daha yüksek olacaktır. Bir reklam her gösterildiğinde, sistem dahili bir açık artırma başlatır ve kalite kontrolünden geçen ve yeterince yüksek bir teklifi olan reklamları görüntüler. Daha sonra, bir kullanıcı önceden tanımlanmış anahtar kelime listenizle eşleşen bir anahtar kelime girdiğinde reklamınız görüntülenir. Bir reklam her gösterildiğinde ödeme yapmazsınız, yalnızca kullanıcı reklamınızı tıkladığında ödeme yaparsınız.
CPC Nasıl Hesaplanır?
Reklam için harcanan toplam tutarın toplam tıklama sayısına bölünmesiyle tıklama başına ödeme miktarı elde edilir. CPC değerinin olabildiğince minimum miktarlarda tutulması gerekmektedir.
CPC Formülü: Rakip Reklam Sıralaması / Kalite Puanınız + .01 = Gerçek TBM.
Karmaşık geldiyse daha yalın bir dille ifade edilim;
Tıklama başı maliyeti belirlileyen üç ana faktör vardır. Bunlar: reklam sıralaması, maksimum teklif ve kalite puanı.
Maksimum Teklif
Maksimum teklif, her bir anahtar kelime için tıklama başına harcamaya razı olduğunuz en yüksek tutardır. Yani algoritmaya belirlenen miktarı geçmemesi için komut vermiş olursunuz. Günün sonunda, TBM’niz her zaman maksimum teklifinizle aynı veya daha düşük miktarda olacaktır.
Kalite Puanı
Kalite Puanı, Google Ads derecelendirme sistemidir. Reklamınızı aşağıdakilere göre sıralayan 1 ile 10 arasında değişen bir puandır:
- Açılış sayfası deneyimi
- Anahtar kelimelerle alaka düzeyi
- Reklamın kalitesi
- Geçmiş tıklama oranı (TO)
Yani ücretli reklam verdiğinizde ödemesini gerçekleştirdiğiniz tıklama başı maliyet miktarı size en yakın rakibinizin reklam sıralaması, maksimum teklifi ve kalite puanından da etkilenir.
Daha İyi TBM İpuçları
Tıklama başına maliyetlerinizi azaltmanın en temel yolu kalite puanını artırmaktan geçer. Peki nasıl yapmanız gerektiği hakkında daha açıklayıcı ipuçları duymak ister misiniz?
Tıklama oranı, reklamın arama sonuçlarında ne miktarda tıklandığının metriğidir. Yani tıklama oranınızı belirleyecek şey belirlediğiniz anahtar kelimelerle reklamınızın ne miktarda uyuştuğu olacaktır. Reklamınız ne kadar ilgi çekici ve arama sorgusuyla ne kadar alakalı olursa, tıklanma şansı o kadar yüksek olur.
Alakalı anahtar kelimeler seçmelisiniz. Reklamınız için hazırladığınız metin içeriği ve başlık belirlediğiniz anahtar kelimelerle ilgili olmalıdır. Alakalı anahtar kelime seçmeniz dahilinde sunduğunuz hizmete ihtiyaç duyan kişilere ulaşma imkanınız artar. Böylece hem tıklama oranlarınızı artırırken kalite puanınızı da yükseltebilme imkanı elde edersiniz.
Açılış sayfanızın gücünün oldukça fazla olmasını sağlamalısınız. Hem gelen ziyaretçi etkilenmeli hem de ilgi ve merak duymalıdır. Kaliteli reklam görselleri, metinleri, çarpıcı başlıklar seçerek reklamınızı gören kullanıcı açılış sayfanıza gittiğinde etkilenmelidir. Dolayısıyla reklamlarınızla ilgili içeriklerden ana sayfanızda bulunması son derece faydalı bir adım olacaktır.
Dönüşümlerinizi iyileştirebilmek için bu makaleye de göz atın!
Yararlandığımız makaleler,