İçindekiler
Dijtal Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama, internet aracılığıyla sunulan, arama motorları, web siteleri, mobil uygulamalar, sosyal medya, e-posta gibi sanal araçlar vasıtasıyla sunulan reklamları ifade eder. Çevrim içi medya kaynaklarının kullanılarak; hizmetlerin, ürünlerin, markaların duyurulması, bilinirlik kazanılması amacıyla pazarlanmasıdır.
Daha iyi kavramak için kendimizden yola çıkalım; bir ürüne, hizmete yahut bir bilgi edinmek için ilk olarak başvurduğumuz yerler neresidir? Anksiklopedi, rehber kitaplar, kütüphane mi? Ceplerimizde son teknoloji telefonlar, bilgisayarlarımızda tek tıkla araştırma yapabilme imkanımız varken geleneksel yöntemleri çoktan geride bıraktık. Mesela bir ayakkabı satın alacağınızı düşünelim; doğrudan ayakkabı mağazalarına fiziksel olarak gidip mi araştırma yaparsınız yoksa arama motorunda arama yaptığınızda karşınıza çıkan sonuçlar arasında rengi, ücreti, tasarımı size en uygun olan ürünü keşfetmeye mi çalışırsınız? Hatta sizlere bir istatistik verecek olursam; Think with Google pazarlama analizleri, tüketicilerin %48’inin sorgularını arama motorlarında başlattığını %33’ünün marka web sitelerine ve %26’sının mobil uygulamalarda arama yaptığını tespit etti.
Gelişen teknolojiyle birlikte akıllı telefonların hayatımızın merkezine yerleşmesi günümüz pazarlama koşullarını inanılmaz etkilemiş, yeni birçok teknik ve yöntemin ortaya çımasına fırsat vermiştir. Yalnızca mobil cihazlar olarak düşünülemez tabi ki internetin hayatımızdaki kullanımı bilgisayarlar, tabletler gibi birçok teknolojik cihazın hayatımızda daha fazla yer edinmesiyle dijital pazarlamanın altın çağı başlamıştır.
Peki dijital pazarlama kanalları nelerdir? Gelin derinlerine inelim;
Dijital Pazarlama Bileşenleri Nelerdir?
Dijital pazarlama, kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği dijital temas noktalarıyla doludur. İşinde başarılı bir dijital pazarlamacının bu ağların her birini ayrıntısıyla irdelemesi gerekmektedir.
- Arama motoru reklamları (SEM)
- PPC
- Arama motoru optimizasyonu (SEO)
- Mail pazarlama
- Sosyal Medya pazarlaması
- İçerik pazarlaması
- Pazarlama Otomasyonu
Arama Motoru Pazarlaması SEM
Search Engine Marketing olan arama motoru pazarlaması arama ağı reklamları, arama sonuçlarının sıralandığı sayfalarda gösterilen çoğu zaman sponsorlu olarak karşımıza çıkan reklamlardır. Pay Per Click (PPC) yani tıklama başına ödeme sistemiyle çalışan bu reklam modelleri arama motorlarının sonuç sayfasında en üstte veya en altta gösterilir. Türkiye baz alınarak yapılan incelemede dijital pazarlama çalışmaları için ayrılan bütçenin yarısından fazlasının arama motoru reklamları olarak karşımıza çıkmıştır. SEM, başlıca iki bölüme ayrılır; Arma Motoru Reklamları (SEA) ve Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)’dur. SEM, güçlü bir reklam kanalıdır. Google, Bing, Yahoo gibi popüler arama motorlarında web sitesinin sıralamasını artırarak daha fazla trafiği web sitesine yönlendirme tekniğidir. SEM, Search Marketing olarak da adlandırılır. İki şekilde yapılabilir; SEO yardımı ile web sitesine organik trafik çekerek ve SEA yardımı ile trafik alarak sağlanır.
PPC ile SEA Farkı Nedir?
PPC reklamları arama motorları reklamlarını içerisine alır ancak yalnızca bununla sınırlı kalmaz. Yandex, Yahoo gibi arama motoru reklamları da PPC reklamcılığı kapsamına girer. Hatta Facebook, Instagram gibi mecraları da dahil edilebilir. Ücretli arama reklamlıcılığı olarak da bilinen PPC reklamcılığında; reklamlarınızın gösterilmesi için değil tıklanması için ücret ödenir.
PPC Reklamcılığı
PPC reklamcılığında belirli anahtar kelimelerin aratılması durumunda gösterilen reklamlardır. Yani doğrudan ürüne veya hizmete ihtiyaç duyan veya merak eden kişiler hedeflenerek reklamlar gösterilir. Bu reklamlar kullanıcıların daha önce yapmış oldukları araştırma ve incelemelerden topladığı bilgilere dayandığı için zamanlaması mükemmel şekilde kullanıcılara sunulacağı için doğrudan ilgili web sitesinin trafiğini artırmayı hedefler. PPC reklamcılığı yeniden hedeflemeyi de içerir. Kullanıcı hareketlerinin gözlemlenmesi ardından pazarlama araçlarının, platformlar ve uygulamalar arası reklamlar da oluşturulur.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Search Engine Optimization olan SEO, web sitesinin içeriğinin, teknik bölümlerinin arama motorları tarafından rahatlıkla taranıp anlaşılabilmesi için optimize edilmesini kapsar. Web sitelerinin belirli anahtar kelimeler çevresinde elde ettiği doğrudan organik trafik, arama motorlarında görünürlüğü, sıralamayı besler ve web sitesinin daja iyi konumlanmasını sağlar. Reklamlara nispeten SEO çalışmalarıyla elde edilen kalıcı sıralama ile müşteri gözünde daha otoriter bir konum elde edilmesini sağlar. Bir web sitesinin SEO’sunun ne denli güçlü olduğu, dijital pazarlama kampanyalarında daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlar.
Mail Pazarlaması
Mail pazarlaması ile doğrudan müşteri potansiyeli olan kullanıcılara mail yoluyla ulaşılarak, ürün ve hizmetlerin gösterilmesidir. Oldukça eski bir teknik olmasına rağmen dönüşüm oranı hayli kuvvetlidir. Mail pazarlamalarında kullanıcı ile etkileşim yaratmak, bilinirlik oluşturmak diğer pazarlama kampanyalarına nispeten daha ucuzdur.
Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal mecralar (örneğin; Instagram, Facebook, Twitter gibi) kullanılarak kullanıcılara ürün ve hizmetler tanıtılır, gösterilir. Marka bilinirliği ve dönüşüm odaklı yapılan sosyal medya pazarlamaları sayesinde web sitesine çekilen trafik artırılır. Müşterilerin soru sorup bilgi alabileceği mailden daha işlevsel ve başkalarını da aydınlatacak desteği sosyal medya sıklıkla kullanılan dijital pazarlama araçlarındandır. Kaliteli ve yetkin bir sosyal medyaya sahip olmak kullanıcı gözünde daha otoriter olunmasını, daha güvenilir imaj yaratılmasını sağlar. Doğrudan hedef kitleyle kurulan temas işletmenin amaçlarını gerçekleştirme konusunda müşterilerin daha cesur davranmasını sağlar.
İçerik Pazarlaması
İçerik pazarlaması, çoğunlukla araştırma yapan kullanıcılara aydınlatıcı bilgiler sunarak web sitesinin organik trafiğinin artırılmasını, sunduğu içerik kalitesi ve özgünlüğüyle SEO için daha etkili ve otoriter olmasını sağlar. Alakalı içerik sunulduğunda kullanıcının, o işletmeye olan güveninin pekişmesini, gerçek bir bilirkişi, bilgi kaynağı olduğunu garantiler. Böylece dijital pazarlama çalışmalarınızın kalıcı olması konusunda avantaj sağlar. Daha fazla zaman alması, ciddi araştırma ve bilgi birikimi gerektirmesi sebebiyle daha az tercih edilen pazarlama biçimi olsa da ücretli arama reklamcılığından üç kat daha fazla potansiyel müşteri elde eder.
Pazarlama Otomasyonu
Pazarlama otomasyonu tüm dijital pazarlama çalışmalarınızı birbirlerine bağlayan, entegre eden bir platformdur. Pazarlama otomasyonu, dijital pazarlama sürecinin akıllıbir şekilde otomotize edilmesiyle e-mail pazarlaması, sosyal medya veya içerik pazarlaması için yapılan çalışmaları önceden planlanabilir, bellirli tarihlerde yayınlanmasını sağlayabilir ve çalışma sonuçlarını düzenli bir şekilde raporlanılabilir. Pazarlama otomasyon yazılımı, pazarlama görevlerini ve iş akışını kolaylaştırır ve otomatikleştirir, sonuçları ölçer ve dijital kampanyalarınızın yatırım getirisini (ROI) hesaplayarak gelirinizi daha hızlı artırmanıza yardımcı olur. Pazarlama otomasyonu, hangi programların çalıştığı ve hangilerinin çalışmadığı konusunda değerli bilgiler edinmenize yardımcı olabilir ve şirketinizin alt satırında dijital pazarlamanın çabalarıyla konuşmanıza olanak tanıyan ölçümler sağlar.