Merhabalar bu yazımızda sizlere dijital pazarlamayı anlatacağız. Dijital pazarlama nedir, dijital pazarlama nasıl yapılır, dijital pazarlama kanalları nelerdir, dijital pazarlama uzmanı nasıl olunur, dijital pazarlama uzmanı maaşları ne kadardır gibi çeşitli sorulara yanıt vereceğiz. Dijitalleşen dünyada siz de yerinizi aldıysanız gelin şimdi dijital tarafta pazarlama işleri nası yürüyor birlikte bakalım:
Öneri Yazılar:
Dijital Pazarlama Bileşenleri Nelerdir?
Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?
İçindekiler
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama; mobil, masaüstü, TV, tablet gibi internete erişimi olan akıllı cihazlar sayesinde markalar, işletmeler veya kişilerin ürün ve hizmetlerini daha fazla potansiyel müşteriye duyurmasıdır. Bir diğer tanımla dijital pazarlama; dijital kanalları kullanarak potansiyel müşterilere ulaşılması çabasıdır.
Gelişen teknolojiyle birlikte akıllı telefonların hayatımızın merkezine yerleşmesi günümüz pazarlama koşullarını inanılmaz etkilemiş, yeni birçok teknik ve yöntemin ortaya çımasına fırsat vermiştir. Yalnızca mobil cihazlar olarak düşünülemez tabi ki internetin hayatımızdaki kullanımı bilgisayarlar, tabletler gibi birçok teknolojik cihazın hayatımızda daha fazla yer edinmesiyle dijital pazarlamanın altın çağı başlamıştır.
Türkiye’de Dijital Pazarlama Medya Harcamaları Nedir?
Bir istatistikle dijital pazarlamaya bakacak olursak 2019 yılına kıyasla 2020 Yılında Türkiye’de Dijital Reklam yatırımları %39 artarak 7.578.000₺’ye ulaşmıştır. Türkiye’nin dijital medya yatırımları ve geleneksel yatırımlar oranı açısından ise 38 pazar içerisinde 12. Sırada yer aldığını biliyor muydunuz? Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’na göre, 2020 yılında toplam medya yatırımları 13 milyar 976 milyon TL olarak gerçekleşti.
Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?
We Are Social’ın 2021 ocak ayında paylaştığı istatistiklerden yola çıkarak oldukça güzel iç görü sahibi olabilirsiniz. Paylaşılan verilere göre Türkiye’de sahip olduğu 84.69 milyon nüfusunun %90.8’inin mobil telefonlara sahip olduğu ve bu kitlenin %77.72sinin aktif internet kullanıcısı olduğu sunuluyor. İnternet kullanıcısı olan 65.80 milyonluk nüfusun da 60 milyonunun aktif olarak sosyal medya kullandığı belirtilmiştir. İstatistikleri matematiksel ifadeden çıkaracak olursak Türkiye nüfusunun %78’inin aktif olarak internet kanallarında bulunması dijital pazarlama alanında hedeflenebilecek çok büyük bir kitlenin olduğu gözler önüne serilmektedir. Yani eğer sizler de isminizi, markanızı, ürünlerinizi duyurmak yeni kişilere erişmek istiyorsanız bunu yapabileceğiniz en sağlıklı yerin dijital pazarlama olduğu sonucunu çıkarabiliriz.
Kendinizden de yola çıkabilirsiniz. Her gün belirli aralıklarla gerek sosyal medya kanallarını takip ediyorsunuz gerekse çeşitli dijital platformlarda vakit geçiriyorsunuz. İşte reklamverenler de tam olarak bu dijital kanalları kullanarak yeni kişilere ulaşmaya ve hedefini gerçekleştirmeye çalışmaktadır.
Günlük Dijital Kanallarda Geçirilen Süre Ne Kadardır?
İnternette geçirilen zamanların istatistiklerine bakacak olursak; Türkiye nüfusunun internet kullanıcısı olan %78’lik kesiminin her gün internette ortalama 7 saat 57 dakika geçirdiği verisine ulaşılmıştır. Potansiyel müşterilerinizi bulabileceğiniz kanallarda neredeyse sürekli aktif bulunan muhteşem bir kitle! Kulağa oldukça ilgi çekici geliyor değil mi? Bu kitlenin diğer dijital kanallarda ne miktarda gezindiğinin bilgisi de We Are Social’ın sunmuş olduğu rapora eklenmiş. Rapora göre;
- Günlük ortalama televizyon izlenme süresi 3 saat 13 dakika
- Günlük ortalama sosyal medya kullanım süresi, 2 saat 57 dakika
- Günlük ortalama dijital kitap veya dergi okunma süresi 1 saat 33 dakika
- Günlük ortalama dijital müzik kanallarında geçirilen süre 1 saat 35 dakika
- Günlük ortalama dijital yayın dinlenme süresi 39 dakika
- Günlük ortalama podcast dinlenme süresi 36 dakika
- Günlük ortalama dijital oyun oynanan süre 58 dakika
olarak sunulmuştur. Bu sunulan istatistiklere göre çok büyük bir kitleye dijital kanalları kullanarak oldukça rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Daima kullanılan, dinamik olan bir sistem içerisinde var olabilmek ciddi anlamda emek ve güç gerektirmektedir. Geleneksel reklam verme yöntemlerinin rafa kalktığı günümüzde bu kanalları oldukça iyi bir şekilde kullanmalısınız. Pek tabi diğer reklam verme modelleri de kullanıcıları etkilemekte, insanların dikkatini çekmektedir. Ancak bastırmış olduğunuz bir afiş reklamını kimin gördüğünü, kimin ne miktarda ilgilendiğini de asla bilemeyecekseniz. Bu nedenle en çok da ölçülebilir kantitatif verilerle başarılı reklam analizleri gerçekleştirebilirsiniz.
Türkiye’de En Fazla Trafik Alan 20 Web Sitesi Hangileridir?
Alexa’nın sunmuş olduğu istatistiklerde de Türkiye’de en çok vakit geçirilen internet siteleri bizlere sunulmuş. Bu verilere göre;
Türkiye’de en fazla zaman geçirilen 20 internet sitesinin hangilerinde reklam yayınlanamıyor gelin buna bakalım:
- Trendyol
- Eba
- E-Devlet
- Zoom
- Netflix
- Wikipedia
Gibi oldukça fazla trafik çeken sitelerde reklam yayınlanmıyor. Ancak bu 6 sitenin haricinde reklam yayınlanabilecek en büyük 14 kanal reklam erişimine açık ve bu dijital pazarlama için oldukça kıymetli bir durumdur. Dünyanın her yerinde bu dijital pazarlama kanalları kullanılarak oldukça uygun maliyetlerle oldukça fazla kişiye ulaşılabiliyor ve başarı elde ediliyor.
Türkiye’deki Medya Yatırımları Nasıldır?
Tüm bu istatistiklerden yola çıkarak Türkiye’de dijital pazarlama yatırımlarının %39 arttığı da yine sunulan rapor içerisinde yer almaktadır. Toplam reklam yatırımları %24 artarken bu artışın önemli bir miktarının dijital kanallardan geldiği sunulmaktadır. Bu raporlara göre Türkiye’deki %23’lük büyüme ile televizyon reklamları dijital reklamları takip etmektedir. Radyo, açık hava, basın gibi diğer reklam verme kanallarının da ciddi anlamda küçüldüğü de görülmektedir. Günümüz dijitalleşen dünyasında görüldüğü üzere reklamverenler artık büyük çoğunlukla dijital kanalları tercih etmekte ve yeniliğe uyum sağlamaktadırlar. Tabi ki dijital platformların bu denli ilgi görmesi buradaki reklamlarda da rekabeti beraberinde getirmektedir. Rakiplerinizden farkınızı ortaya koyabileceğiniz dönüşebilen reklamlar yaparak sektörünüzdeki yükselişin tadını çıkarabilirsiniz.
Türkiye’deki medya yatırımlarına bakıldığı zaman yapılan reklamların %70 gibi oldukça büyük bir kısmının mobil cihazlarda gerçekleştiği görülmektedir. Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2020 Yılı Raporu dahilinde mobil platformlarda; arama motoru, gösterim bazlı, video ve influencer marketing reklam formatlarının ön plana çıktığı gözlendi. Reklam yatırımlarının %30’luk kısmının ise masaüstü cihazlar, bilgisayar platformunda görülmüştür. Bu alanda ise ilan, gösterim, video, arama motoru ve influencer reklamlarının gözlendiği rapora eklenmiştir.
Dijital Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?
Daha Az Bütçe Daha Fazla Etki Sağlanır
Dijital pazarlama ile daha az bütçe ile daha sesli ve etkili reklamlar oluşturabilirsiniz. Yani dijital pazarlama kanallarını kullanarak sizin için en doğru hedef kitleye ulaşabilecek planlamayı yaparak daha karlı sonuçlar elde edebilirsiniz. Televizyonda yayınlanmasını istediğiniz bir reklam için yalnızca Kayseri’de gösterim alsın demek gibi bir olanağınız olmayacağından dijital reklamlarla hangi bölgede, kimlere gösterileceği gibi oldukça temel ayarları kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu da doğrudan daha az bütçelerle daha fazla etkileşim ve dönüşüm alabileceğiniz daha sağlıklı reklam çalışmaları yapabileceğinizin kanıtı olmaktadır.
Dijital Pazarlama Ölçülebilir
Reklam yatırımlarınızı doğru kanallara harcayıp harcamadığınızı anlayabileceğiniz, dijital pazarlamanın en kullanışlı yönü olmasıyla dikkat çeken ölçülebilir özelliği pek çok fayda sağlamaktadır. Örneğin reklamlarınızın aldığı gösterimlerin ne miktarda ilgi uyandırdığını ölçümleyebilirsiniz. 1 milyon gösterim almış reklamınızda ne kadarlık bir kesimin reklamınızı sonuna kadar izlediği, ne kadarlık kısmının ilgilenmeden kaydırmaya devam ettiği gibi spesifik ve oldukça değerli verileri dijital reklamlarla ölçümleyebilirsiniz. Reklamınızı göstermiş olduğunuz kişilerin hareketlerini inceleyebilir, web sitenize gelen insanları hedefleyebilir, yeniden hedefleme gerçekleştirebilirsiniz. Reklamlarınızın ne miktarda tıklandığı aksiyon gördüğü dijital tarafta ayrı ayrı olarak inceleyebilir ve Google Analytics gibi ücretli ücretsiz pek çok araçla ölçümleyebilirsiniz.
Dijital Pazarlama Küreseldir
Dijital pazarlama her anlamda sınırları kaldırır ve tamamen küreseldir. Bugün Boston’da bir billboard reklamı vermekle kıyaslanamayacak kolaylıkla yalnızca o bölgeyi hedefleyerek bir dijital reklam verilebilmektedir. Bu anlamda dünyanın her neresinde olunursa olsun fiziksel zorluklar kaldırılabilir. Kolaylıkla Google ve Facebook reklamlarıyla belirli bir bölge, alan, iş kolu, cinsiyet, yaş gibi çeşitli kriterler hedeflenebilir. Bulunduğunuz konumdan tüm dünyaya açılmanızı sağlayan dijital pazarlama kanalları sayesinde artık dünyanın daha küresel olduğunu keşfedebilirsiniz.
Gelişmiş Hedefleme Olanağı Sunar
Dijital pazarlama kanalları ile ürün ve hizmetlerinizle ilgilenebilecek hedef kitleye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Örneğin yaş, cinsiyet, ilgi alanları, meslek, bulunulan konum, gibi pek çok kritere göre filtrelenebilir ve doğrudan sizinle ilgilenebilecek kişilere ulaşabilmiş olursunuz. Bu anlamda etkili reklamlar yaparak gelirinizi artırabilir ve doğrudan müşteri zihninde marka bilinirliği yaratabilirsiniz.
Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlamanın çok katmanlı bir pazarlama stratejisi gerektirdiğini söylememiz gerekir. Dijital pazarlama nasıl yapılır soruna daha net bir şekilde yanıt verebilmek için öncelikle dijital pazarlamanın katmanlarına, kanallarına değinelim;
Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Temelde her dijital pazarlama kanalı ücretli ve ücretsiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Arama Ağı Reklamları Nedir?
Nielsen’nin 2019’da yayınladığı Türkiye E-Ticaret Raporuna göre Türkiye’de internetten alışveriş yapanların %80’den fazlası bir ürün veya hizmet satın almadan önce internette araştırma yapıyor. Sahi hangimiz bakmıyoruz ki? Bir ihiyacımızı karşılayacağımız zaman fiziksel mağazasına gidip tek tek inceleyip bakmak oldukça eskide kaldı.
Öncelikle arama motorunu kullanarak özellik, renk, fiyat, cinsiyet gibi çeşitli filtreler ekleyerek ihtiyacınıza uygun olanını hiç yorulmadan keşfedebilirsiniz. İşte kullanıcılar ihtiyaç duyduklarında doğrudan sayfanın üst kısımlarında görünerek kolaylıkla markalara ulaşabilmektedirler. Arama ağı reklamları ile dilediğiniz yerde, dilediğiniz dilde, dilediğiniz cihazda belirlediğiniz anahtar kelimelerle istediğiniz zaman ürün veya hizmetlerinizi Google’da arayan kullanıcılara bir iki saatlik onay süresinin ardından gösterebilirsiniz. Burada sahip olmanız gerekenler yalnızca bir web sitesi ve GoogleAds hesabı olacaktır. Bunlara sahip olmanızın ardından gönlünüzce reklam verebilirsiniz.
Google arama ağı reklamları tıklama başı ödeme ile çalışmaktadır. Reklamlarınız gösterildiğinde değil tıklandığında sizlere maliyet oluşturmaktadır. Başarılı bir dijital pazarlama uzmanı veya ajansı ile çalışırsanız sizler de doğrudan sizin ürün ve hizmetlerinize ihtiyaç duyan kişilere kendinizi gösterebilir ve oldukça başarılı dönüşümler elde edebilirsiniz.
Organik Arama SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Ücretsiz Aramalar
Arama motoru optimizasyonu olan SEO ile hiçbir ücret ödemeden organik olarak ürün ve hizmetlerinizi kullanıcılara ulaştırabilir, trafik alabilirsiniz. Bunun için web sitenizin SEO uyumlu olması ve ciddi anlamda iyi içeriklerinizin bulunması gerekmektedir. Arama ağı reklamlarına bakıldığı zaman Google’ın organik bir şekilde arama optimizasyonları ile arama motorundan trafik çekilebilmektedir.
Sosyal Medya Reklamları Nedir?
Sosyal medyanın günde ortalama olarak 3 saat kullanıldığını belirtmiştik. Bu verilerden yola çıkarak dijital pazarlamada sosyal medya kanallarıyla da kullanıcılara ulaşılmaktadır. Sosyal medya hesaplarınızda sıklıkla denk geldiğiniz reklamlar sizlerin beğenebileceğiniz, ilgilenebileceğiniz alanlardan oluşmaktadır. Doğrudan ürün ve hizmetlerinizi arayan kullanıcılar değil de arayabilecek, beğenebilecek kişilere ulaşabilirsiniz.
Sosyal Medya Reklamları Nasıl Verilir?
Facebook ve Instagram‘ın güçlü hedefleme seçenekleriyle konum, dil cihaz, ilgi alanı, yaş, cinsiyet gibi özellikleri ekleyerek dolaylı olarak sizinle ilgilenebilecek, potansiyel müşteriniz olabileceklerdir. Örneğin bir mobilya mağazasına sahip olduğunuzu düşünelim. Mobilyalarınıza potansiyel müşteriler bulmak için mağazanıza en fazla 15-20 km uzaklıkta olan 20-45 yaş aralığındaki evli veya bekar mobilya alabilecek kişilere cazip teklifler sunarak onları müşteriniz haline getirebilirsiniz.
Görüntülü Reklamlar (Google Display Network) Nedir?
Görüntülü reklamlar; haber kanalları, Ekşi Sözlük, mobil uygulamalar gibi çeşitli platformlarda karşınıza çıkan görsel içeren reklamlardır. Görüntülü reklamlar genel olarak marka bilinirliği elde edebileceğiniz reklam çeşitidir. Bu reklamlar sayesinde herhangi bir haber sitesinde kolaylıkla potansiyel müşterilerinizi bulabilirsiniz.
Kendi potansiyel müşterilerinizin X haber sitesinde gezindiğini düşünüyorsanız veya ekşi sözlükte vakit geçirebileceklerine inanıyorsanız bu kanallara görüntülü reklamlar verebilir, kullanıcılara ihtiyaçlarını hatırlatabilirsiniz. Görüntülü reklamlar da yine belirli konum, dil, cihaz, yaş, cinsiyet, anahtar kelime ve zaman gibi çeşitli şekillerde planlanarak yayınlanabilmektedir.
Örneğin reklamınızı yalnızca Kayseri’den ekşi sözlüğü okuyan insanları hedefleyerek potansiyel müşterilerinizi keşfetmeye çalışabilirsiniz. Herhangi bir arama yaptığınızda tekrar karşınıza o arama yaptığınız ürün veya hizmetin reklamının çıkması da işte bu şekilde gerçekleşmektedir. Google’ın görüntülü reklamlarıyla dinamik yeniden pazarlama modelini kullanarak kullanıcıya yeniden ulaşması sistemiyle çalışmaktadır.
Video Reklamlar Nedir?
Video reklamlar, görüntülü reklamlar gibi ürün ve hizmetlerinizle ilgilenebilecek kitleye belirli anahtar kelimeler kullanıp video sunarak gerçekleştirilir. Örneğin bizim YouTube kanalımızda dijital pazarlama, e-ticaret, web tasarım gibi içerikler ürettiğimiz için bu konularla ilgilenen insanlara ulaşabilmek adına hosting firmalarının reklam verdiğini görmekteyiz. İlişkili hedeflemeler yapılarak kullanıcıların müşteriye dönüştürülmesi amaçlanır. İlgi çekici video reklamlarla sizler de YouTube gibi video içeriklerin üretildiği mecralarda reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz.
İçerik Pazarlaması Nedir?
Kullanıcıların bir problemini çözebildiğiniz veya ihtiyaçlarına yanıt verebildiğiniz içerikleri üreterek doğrudan kullanıcılarınızı potansiyel müşterileriniz haline getirebilirsiniz. Müşterilerin sorunlarını tespit edip bunlara yönelik çözümler üreterek hem Google tarafında web siteniz için fayda sağlamış olursunuz hem de kullanıcı zihninde bilirkişi olduğunuzu ortaya koyarak kullanıcı güveni kazanırsınız. Kazandığınız bu güvenle kullanıcının müşteriniz olma olasılığı da doğrudan artırmış olursunuz.
E-Posta Pazarlaması Nedir?
Markaların kullanıcılar hakkında sahip olduğu verilerin kullanılarak yeniden pazarlama yapması sistemine dayanan e-posta pazarlaması da sık bir şekilde kullanılmaktadır. Bir mağazadan yapmış olduğunuz alışveriş sonrasında indirimler hakkında mailler almanız tamamen sizin yeniden alışveriş yapabilmenizi sağlamak amacı taşır. İlgilendiğiniz konulara, ilgi alanlarınıza göre çeşitli şekilde oluşturulmuş mailler alarak konu hakkında size detaylı bilgiler sunulabilmekte ve doğrudan sizin etkileşim sağlamanız amaçlanabilmektedir.
Influencer Pazarlaması Nedir?
Yeni yeni ülkemizde popülerleşmeye başlayan influencer pazarlaması, belli bir potansiyel kitleye sahip olan, belli bir kitle üzerinde etki gücü bulunan ünlü kişilerle iş ortaklığına giderek başarılı şekilde pazarlama reklamları yapılabilmektedir. Danla Bilic, Burcu Esmersoy, Burak Özçivit gibi pek çok ünlünün iş ortaklığı yaptığı markalarla takipçiler ürünleri tanımakta ve satın alma eğiliminde olmaktadırlar.
Referans Yönlendirme Haber ve İçeriklerle Doğal Pazarlama Nedir?
Referans yönlendirmeleriyle pek çok haber siteleri, blog siteleri, sunumlar, forum sitelerinden referanslar elde ederek web sitenize trafik çekebilirsiniz.
Dijital Pazarlama Stratejileri
Dijital Pazarlamanın günümüzün en işlevsel, etkili ve diğer reklam verme yöntemlerine nispeten daha ekonomik fiyatlarla geniş çapta etki bulabilen kanal olduğunu anlattık. Peki dijital pazarlama stratejileri, örneklerine değinelim. Öncelikle dijital olarak pazarlamanın etkili ve doğru şekilde çalışabilmesi için ya kendinizi bu alanda yetkin hale getirmeniz gerekir ya da alanında yetkin başarılı bir dijital pazarlama ajansı veya uzmanı ile iş birliğine gitmeniz gerekir. Eğer işin çok başındaysanız ve etki gücü olduğuna inandığınız bir markanız, ürününüz, hizmetiniz mevcutsa hiç vakit kaybetmeden bu alanda uzman kişilerden destek istemeli kendinizi bu alanda sürekli olarak geliştirmelisiniz. Bizler A2A Dijital Pazarlama Ajansı olarak, Kayseri’den tüm dünyaya veri odaklı dijital pazarlama hizmetleri sunmaktayız. Ürün ve hizmetlerinize yönelik detaylı araştırmalar, ilgilenebilecek kitlenin keşfi, kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan pek çok farklı strateji ile hizmetimizi sunuyoruz. Dijital pazarlama stratejilerinin oldukça derinlikleri olduğu ve her marka için aslında birbirinden farklı stratejiler belirlenerek çalışmalar yapıldığını söylememiz gerekir. Sizler de dijital pazarlama desteği almak istiyorsanız bizlerle iletişime geçebilir, en doğru stratejilerin belirlenmesi için dijital pazarlama uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Nasıl Dijital Pazarlama Uzmanı Olunur?
Dijital pazarlama bahsettiğimiz gibi çok katmanlıdır. Pek çok alt dala sahiptir. Nasıl dijital pazarlama uzmanı olurum diye düşünüyorsanız sizlere en güzel tavsiyemiz; dijital pazarlama kanallarından en çok hangisi için içerik üretmek hoşunuza gidiyorsa, size en yakın hangi kanal geliyorsa bu alana yönelmeniz olacaktır. Zamanla uzmanlaşarak diğer alanlarda da başarılar elde etmeye başlayabilirsiniz. Dijital dünya zaten kendiliğinden dinamik bir yapıya sahip olduğu için asla durağanlaşmayacak ve sürekli yeni teknikler yeni kolaylıklar eklenecektir. Dijitalleşen çağımızda belki de en doğru karar bu alanlarda hizmet vermek olacaktır. Eğer sizler de bir dijital pazarla uzmanı olmak istiyorsanız bu alanda kendinizi geliştirebileceğiniz çok farklı kanallar ve araçlar bulunmaktadır. Emek verdiğiniz takdirde çabanızın nasıl kazanca dönüştüğünü zamanla sizler de gözlemyeceksiniz. Dijital pazarlama uzmanı olmak isteyen okuyucularımıza şimdiden başarılar diliyoruz. Umarız kariyerinizdeki başarı basamaklarını bir bir keyifle tırmanabilirsiniz.
Dijital Pazarlama Uzmanı Maaşları Ne Kadardır?
. | EN DÜŞÜK | ORTALAMA | EN YÜKSEK |
Dijital Pazarlama Uzmanı | 3.370 | 4.960 | 7.650 |
Dijital Pazarlama Uzman Yardımcısı | 3.250 | 4.350 | 5.950 |
Dijital pazarlama uzmanlarının maaşları sahip oldukları bilgi birikimi ve tecrübeye göre değiştiği gözlemlenmektedir. Kariyer.net’in yapmış olduğu ankete göre ortalama olarak uzmanlarının ortalama 4.960 lira aldığı belirtilmiştir. Dijital pazarlama uzmanı en düşük 3.370 lira maaş alırken en yüksek 7.650 lira maaş aldığını belirtmişlerdir. Tabi ki bu uzmanların freelance olarak iş yapabildikleri düşünüldüğünde bu fiyatlarının katbekat fazlasını alabilecekleri de bilinmektedir. Dijital pazarlama uzman yardımcısı ise ortalama olarak en düşük 3.250 lira maaş alırken en yüksek 5.950 lira maaş aldığı bilgisi sunulmuştur. Yani ortalama olarak da bir uzman yardımcısının 4.350 lira maaş aldığı bilgisi verilebilir. Dinamik bir sektör olduğu için bu ücretler çoğu zaman değişmektedir. Çıkacağınız yolda şimdiden başarılar diliyoruz. Şans sizinle olsun.
Referans;