Domain Nedir? Domain Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Domain (Alan Adı) Nedir?

Bir web sitesine sahip olmanız için sürekli domain (alan adı) ve hosting (barındırma) ‘e sahip olmanız gerektiğini söylüyoruz peki neyin nesi bu domain? Gelin bakalım;

Alan adı, daha çok bilinen ismiyle domain; kullanıcların sitelere ulaşabilmek için ihtiyaç duyduğu adrestir. Domain bir adresten çok daha fazlasını ifade eder. Sitenin akılda kalıcılığının pekiştirilmesi için oluşturulmuş marka değeridir. Bir nevi dijital dünyadaki kimliğinizdir. Örneğin şu an gezinmekte olduğunuz web sitesinin domaini a2adijital.com’dur.

 Alan adları, insanların interneti taraması ve belirli bir web sitesine erişmesi için kolay bir yol sağlar. Yoksa hepimiz, bilgisayarların web sitelerini tanımak için kullandıkları sayı ve harf dizelerinden oluşan IP (Internet Protocol Address) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelen adresleri kullanmak zorunda kalırdık. Domain, kişilerin web sitelerini ziyaret etmelerini kolaylaştırmak amacıyla kullanıldığından, basit ve akılda tutulabilir olması önemlidir.  İşte alan adı tam olarak şu şekilde çalışır;

Tüm bu işlemlerin siz aldığınız nefesi daha vermeden gerçekleşebildiğine inanabiliyor musunuz?

İstatistiki bilgi verecek olursak 28 milisaniyelik bir zaman içerisinde bu karışık ve çok adımlı işlemlerin hepsinin gerçekleşebildiğini biliyor muydunuz?

Domain Hangi Bölümlerden Oluşur?

Alan adları TLD (Top Level Domain) ve SLD (Second Level Domain) olmak üzere iki farklı bölümden oluşur:

sitenizinadı.com şeklinde bir domainde noktanın solunda kalan bölüme SLD (Second Level Domain) yani ikinci seviye domain, sağında kalan bölüme TLD (Top Level Domain) yani üst düzey domain denir.

Top Level Domain (TLD) – Üst Düzey Domain

Bir domainin .com, .net, .org, .gov gibi uzantılarının olduğu bölümü ise üst düzey domain (TLD) olarak adlandırılır.

Örneğin; sitenizinadı.xyz şeklindeki bir domainin .xyz uzantısı üst düzey domaindir. Bir alan adının sonunda yer alan TLD; ziyaretçilerin adresinizi görür görmez, web sitenizin ne ile ilgili olduğunu anlamasını sağlar.

En çok kullanılan uzantı olan .com; genelde ticari işletmeler ve prestiji önemseyen kişi ve kuruluşlar tarafından tercih edilir.

Gelin pandemiyle geçen 2020 için bir istatistik gösterelim;

En Çok Kullanılan Domain Uzantıları 2020

.com

Gördüğünüz gibi .com en sık tercih edilen uzantıdır. Yıllardır bu şekilde .com birinciliğini korumaktadır. Çünkü güvenilirlik oluşturmuştur. Hatta belki şu anda klavyenize baktığında .com kısa yolunu dahi görebilirsiniz.

.com alan adındaki “com”, “ticari” bir siteyi belirtir. Bu, iş web sitelerini, çevrimiçi para kazanmak isteyen web sitelerini, kişisel web sitelerini, blogları, portföyleri ve daha fazlasını kapsayabilir.

.com.tr

Türkiye’de en sık kullanılan uzantılardan biridir. Akılda kalıcılığın yanında güvenilirlik de hissettirdiği için Türkiye kullanıcıları sıklıkla tercih etmektedir. 

Türkiye’ye ait “.tr” Alan Adı Yönetimi veya onun yetkilendirdiği makamlarca tescili sağlanan domain (alan adı) uzantısıdır. Genelde bu domain uzantısını ağırlıklı olarak şirketler tercih etmektedir. Com.tr belgesiz olarak kayıt edemeyeceğiniz bir “.tr” alan adıdır.

.net

.net alan adı uzantısındaki “net”, “ağ” anlamına gelir. İnternet, ağ iletişimi ve e-posta servis sağlayıcıları için tasarlanmıştır.

.org

.org’u merak ediyorsanız, bu “organizasyon” anlamına gelir ve başlangıçta kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır .

Ayrıca; .gov; devlet kurumları, .edu; eğitim kurumları, .org; dernek ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar tarafından kullanılan üst düzey alan adları arasındadır.

Ülke isimlerinin kısaltılması ile oluşturulan; .tr (Türkiye), .nl (Netherlands), .de (Germany), .cn (China), .uk (United Kingdom) gibi ülke domainlerinin; hedef kitlesi sadece belirli bir ülkede bulunan kurumlar tarafından kullanılması önerilmektedir.

Second Level Domain (SLD) – İkinci Seviye Domain

Üst düzey domainin önünde bulunan ve .com gibi uzantıları çıkardığınızda geriye kalan bölüm ikinci seviye domain olarak adlandırılır. Root domain olarak da bilinen SLD için örnek vermek gerekirse; a2adijital.com’un ikinci seviye domaininin, noktanın ardından gelen a2adijital olduğunu söyleriz.

SLD-İkinci Seviye Domain; isminiz, bloğunuzun ya da markanızın adı olabilir. İnsanların kalbini çalacak bir SLD oluşturmanız gerktiğini söylemeliyiz.

En İyi Domain (Alan Adı) Nasıl Seçilir?

Alan adları sizler kadar biriciktir! Nasıl ki her insanın parmak izi birbirinden farklı ise her bir web sitesinin de domaini eşsizdir. Domain yalnızca domain sahibi tarafından erişilebilir ve kullanılabilir. Böylesine benzersiz bir adresi seçerken de bir o kadar önemli seçim aşaması vardır.

Dolayısıyla domain (alan adı) alınması konusu son derece önemli bir aşamadır. 

Domain Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Domain alındıktan sonra değiştirilemediği için almadan önce üzerinde epeyce düşünmüş olmanız gerekmektedir. Kolay anlaşılır, etki alanı kuvvetli, akılda kalıcı olağanüstü bir domaine sahip olmalısınız. Peki nasıl mı? İşte bunlardan bahsedelim.

Domain alınırken şu soruların cevabına net olarak sahip olmamız gerekir.

Kullanıcı alan adını gördüğünde nasıl hisseder?

Alan adını okuduğu zaman kullanıcıyı cezbetmeniz, merak uyandırmanız gerekmektedir. Aradığı konuyla ilgili içerik bulabileceğine inandırılmalıdır. Kullanıcı işe yarar bilgiyi sizin sitenize bulacağını düşünürse zaten ziyaret edecektir.

Sitenizi tam anlamıyla anlatabiliyor mu?

Sitenin alan adıyla içeriğin birbiriyle uyumlu olup olmadığı mutlaka düşünülmelidir. Örneğin benim bir gelinlik satışı yaptığım butiğim var ama alan adını elbisediyarı.com şeklinde aldığımı düşünelim. Gelinlik arayan bir kullanıcının benim sitemi ziyaret etmesi şanslı olduğumdan kaynaklı olabilir. Yani doğrudan hedef kitleye ulaşamayacağınızı bilmelisiniz. Eğer zaten yer edinmiş bir marka değilseniz mutlaka içerikle ilgili bir alan adı kullanmalısınız.

Anahtar kelime olmalı mı yoksa markanızı mı kullanmalısınız?

Anahtar kelime kullanılması SEO çalışmaları arasında istenen özellikler arasındadır. Doğrudan anahtar kelimeyi alan adında kullanırsanız oldukça güzel bir hedef kitle belirleyebilirsiniz. Ancak marka değeri de oldukça önemlidir. Kullanıcı zihninde yer edinmiş Adidas, Nike örneklerini incelediğimizde hiçbiri spor ayakkabı şeklinde bir alan adına sahip değil. Burada öne çıkan ürünlerin niteliğidir. Aslında ürünleriniz veya hizmetleriniz piyasada muadili bulunamayacak cinsten ise o halde zaten kullanıcı severek sizi tercih edecek ve dolayısıyla akılda kalıcılığı gerçek referanslarla gerçekleştirmiş olacaksınız. 

Domain Kayıt İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Domain kayıt işlemi; ICANN’in (domain düzenleme ve denetleme yetkisi bulunan en yetkili kurum) yetkilendirdiği domain kayıt firmaları tarafından gerçekleştirilir.

Turhost.com

GoDaddy.com

İsimtescil.com

Hostinger

Alastyr

Verigom

Natro

SH

Radore

SiteGround

Gibi firmalar kullanarak doin kayıt işlemi gerçekleştirilebilir.

Domain tescili yapmak için; domain sorgulama sayfasından alınmak istenen domainin müsaitliğini kontrol ettiğiniz ve karar verdiğiniz alan adı için KAYIT butonuna tıklayabilirsiniz.

Sonrasında sayfanın sağ üst köşesinde bulunan sepet ikonuna gidip işlemi tamamlayarak, ödeme bilgilerinizi girebilirsiniz.

Domain Nasıl Alınır?

Bir domainin kayıt haklarını edinmenin birçok yolu vardır, bunlar:

Süresi dolmuş ya da yeni bir domain almak

Domain almanın en kolay yolu tamamen yeni bir domain seçmek ya da süresi dolmuş bir domain bulmaktır. Yeni ya da süresi dolmuş bir domain almanın birçok yararı vardır. Bunlar kolayca kullanılabilecek durumdadırlar, yani o uzantıyı satan herhangi bir kayıt kuruluşundan kolayca alıp dakikalar içinde kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeni ya da süresi dolmuş domainler aynı zamanda en uygun maliyetli seçeneklerdir.

Zaten sahibi olan ya da kayıtlı bir domain almak

Domain almak için başka bir yol da, o domainin haklarını şimdiki sahibinden satın almaktır. İnternette bir domain sahibinden diğerine satış gerçekleştirilmesini sağlayan pek çok pazar yeri bulunuyor.

Aslında çoğu insanın domainleri kar ederek satmak amacıyla satın aldığını biliyor muydunuz?

Başkasına ait olan bir domain almak istiyorsanız, çoğu kayıt kuruluşunun bu alışverişi kolaylaştırmanıza yardımcı olacak hizmetleri de bulunur.

Açık artırmadan domain almak

Aynı sahibi olan ya da kayıtlı olan bir domain almak gibi, mükemmel alan adınızı açık artırma yoluyla da alabilirsiniz. Bir domain süresi dolduğunda ya da sahibi çekişmeli bir teklif başlatmak istediğinde açık artırmaya çıkarılabilir.

Domain almanın birkaç yolu olsa da söz konusu domain üzerindeki sahiplik hakkınızı korumak istiyorsanız onu kaydettirmeniz ve domain kayıt kuruluşunuzla iyi ilişkiler içinde olmanız gerekir.

 .com Domain Satın Almak İçin Evrak Gerekli mi?

.com domain satın almak için herhangi bir resmi evrak gerekmemektedir. Domain sorgulaması yaptığınızda, müsait olan domaininizi hemen kaydedebilirsiniz.

tr Uzantılı Alan Adı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

com.tr

com.tr uzantılı alan adınızı kayıt edebilmeniz için aşağıda yer alan resmi belgelerden faaliyet alanınıza uygun olanlardan sadece bir tanesini göndermeniz yeterli olacaktır:

Bilgilendirme
Şahıs başvuruları için başvuru ile birlikte nüfus cüzdanı fotokopisinin de iletilmesi gerekmektedir.

  1. Ad-soyad.com.tr için, kimlik bilgileri ile birebir uyuşan alan adı başvurularında belge gerekmemektedir. Ancak, kimlik bilgileri ile başvurulan alan adının birebir uyuşmaması ya da Mernis sistemine bağlanırken teknik bir problem oluşması halinde, T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisi ya da üzerinde T.C. kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanı fotokopisinin yanı sıra T.C. kimlik numarasının bulunduğu bir web sayfasından alınan çıktının fotokopisi,
  2. Ticari amaçlı tüzel kişilikler ve kuruluşlar için, aşağıdaki üç maddede sözü geçen belgelerden herhangi bir tanesi,
    • Ticaret odasından alınmış olan “Faaliyet Belgesi”, “Ticari Sicil Belgesi”, “Oda Sicil Kayıt Sureti” ya da Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmış olan ticaret ünvanı ilanı,
    • Türk Patent Enstitüsü’nden alınmış “Marka Tescil Belgesi” ya da “Marka Başvuru Belgesi”,
    • Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan alınmış olan “Sicil Tasdiknamesi” ya da “Ticari Sicil Gazetesi”,
  3. Kurumlar veya şirketler için, başvuru yapıyorsanız aşağıda belirtilen şekilde farklı belgeler iletmeniz gerekecektir:
  • İlgili yerleşim birimine ait portal oluşturmak için, başvuran belediyeler için belediye başkanı imzalı talep yazısı,
  • Vakıf, dernek ya da odalar için, “Dernek Tüzüğü”, “Vakıf Senedi” ya da “Kuruluş Kanunu”,
  • Otel ve tatil köyleri için, Turizm Bakanlığı’ndan alınmış “Turizm İşletmesi Belgesi”,
  • Seyahat acenteleri için, Turizm Bakanlığı’ndan alınmış “Seyahat Acentesi İşletme Belgesi”,
  • Dershaneler için, Milli Eğitim Bakanlığı “Özel Öğretim Kurumları Ruhsatnamesi”,
  • Televizyon programları için, Kültür Bakanlığı’ndan alınmış “Televizyon Gösterim Belgesi”
  • Film adları için, Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden alınmış kayıt tescil belgesi,
  • Sanatçılar için, bağlı bulundukları meslek birliği, dernek ya da odadan (MESAM, SESAM, ÇASOD, vb.) üye kayıt belgesi,
  • Özel hastaneler için, Sağlık Bakanlığı’ndan alınmış “Özel Hastane Açılış ve Mesul Müdürlük Ruhsatı”,
  • İrtibat büroları için, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden alınmış “İrtibat Bürosu Açılım Belgesi”,
  • Yabancı bir kuruluşun Türkiye distribütörlüğünü ya da temsilciliğini yapan kuruluşlar için, başvurulan alan adına ait tescil belgesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra isim sahibi şirketin başvurulan alan adının distribütör ya da temsilci şirket tarafından alınabileceğine dair iznini belgeleyen antetli kağıtları üzerinde, imzalı ve kaşeli yetki belgesi,
  • Radyo ve televizyonlar için, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ndan alınmış frekans tahsisini bildiren resmi yazı,
  • Dergi ve gazeteler için, “derginin/gazetenin aslı” ve “Mevkute Beyannamesi Alındı Belgesi”,
  • Süresiz yayınlar için, yayının aslı,
  • İlaç isimleri için, “Yabancı Tıbbi Müstahzarlar Ruhsatnamesi”,
  • Çiftlikler için, bağlı bulunduğu ziraat odasından kayıt belgesi.
  • Gemiler için, “Türkiye Cumhuriyeti Gemi Tasdiknamesi”
  • Fuarlar için, Resmi Gazetede yayınlanan “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Fuar Takvimi Tebliği” veya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınan “Fuar İzni Yazısı”
  • Özel numaralar için, Türk Telekomünikasyon Kurumundan alınan “Özel Servis Numarası Tahsis Belgesi”

org.tr Alan Adı

org.tr uzantılı alan adları için göndermeniz gereken belgeler

Dernek ve vakıflar için yapılan alan adı başvuruları için   başvuru yapan organizasyonun kuruluş kanunu, vakıf senedi veya dernek tüzüğünün -ilk üç sayfası ile son sayfasının “.tr” Alan Adı Yönetimi’ne iletilmesi gerekmektedir.

Proje ve kongre gibi kar amacı bulunmayan oluşumlar için “.org.tr” ikinci düzey alt alan adına başvurabilmesi için en az üç sivil toplum kuruluşundan destek yazısı alması gerekmektedir.

.net.tr Alan Adı

net.tr uzantılı alan adları için göndermeniz gereken belgeler

Web tabanlı çalışan tüm kişi ya da kuruluşlar için başvuran kişi ya da kuruluş tarafından başvurunun ayrıntılarını içeren (var olan .com ya da .net uzantılı web sayfalarının adresleri vb.) bir dilekçe (kişi adına yapılan başvurularda ilgili kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte) verilmelidir.

İnternet hizmeti vereceğini beyan ederek “net.tr” uzantısı için başvuran kişi ya da kuruluşlar için               başvurunun ayrıntılarını içeren ve yapılacağı taahhüt edilen web sayfanın yapılmadığının tespiti durumunda, ilgili alan adının silineceğinin kabul edildiğini belirten bir dilekçe (kişi adına yapılan başvurularda ilgili kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte).

.gov.tr Alan Adı

gov.tr uzantılı alan adları için göndermeniz gereken belgeler

Alan adının tahsisi için   alan adı sahibi kuruluşun en üst makamı tarafından verilen antetli kağıt üzerinde imzalı ve kaşeli izin belgesi ya da “Alan Adı Tahsis Formu”nun yetkili kişi tarafından, imzalı ve kaşeli olarak “.tr” Alan Adı Yönetimi’ne gönderilmesi gerekmektedir.

.bel.tr Alan Adı

bel.tr uzantılı alan adları için göndermeniz gereken belgeler

Alan adının tahsisi için   alan adını kullanacak belediyenin başkanı tarafından imzalı onay belgesinin ya da “Alan Adı Tahsis Formu”nun yetkili kişi tarafından, imzalı ve kaşeli olarak “.tr” Alan Adı Yönetimi’ne gönderilmesi gerekmektedir.

.av.tr Alan Adı

“.av.tr” alt alan adının tahsisi ile ilgili olarak, TBB’nce bilgi notu, kurallar ve taahhütname başlıkları altında 3 grup döküman hazırlanmış ve bu dökümanlar http://www.barobirlik.org.tr/avtr/ adresinde kullanıcılara sunulmustur.

av.tr uzantılı alan adları için göndermeniz gereken belgeler

“.av.tr” uzantılı alan adlarının tahsis edilebilmesi için       tarafımıza yapılan başvuruyu takiben, Türkiye Barolar Birliği (TBB) web sitesinde yer alan online başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Bu işlemi takiben, yapılan alan adı başvurusu, TBB Bilişim Koordinatörlüğü’nce “av.tr Alan Adı Tahsis Kuralları” çerçevesinde denetlenecek, kurallara uygunsa TBB tarafından onay verilecektir. Başvurusu bulunan alan adı, TBB’ginden gönderilecek olan onayı takiben tahsis edilecektir.

.dr.tr Alan Adı

dr.tr uzantılı alan adları için göndermeniz gereken belgeler

“.dr.tr” uzantılı alan adlarının tahsis edilebilmesi için       TTB’nce talep edilen bazı dökümanların TTB’ne sunulması gerekmektedir. İlgili dökümanlar http://www.ttb.org.tr/drtr adresinde kullanıcılara sunulmuştur. Başvurusu bulunan alan adları TTB tarafından “.tr” Alan Adı Yönetimi’ne gönderilecek olan onay yazısı dikkate alınarak tahsis edilir.

.edu.tr Alan Adı

edu.tr uzantılı alan adları için göndermeniz gereken belgeler

Alan adının tahsisi için alan adını kullanacak üniversitenin rektörlük makamınca verilmiş, antetli kağıt üzerinde, rektör ya da ilgili 1. derece imza yetkisi olan kişi tarafından imzalanmış ve kaşeli yazılı izin belgesi ya da ‘Alan Adı Tahsis Formu’nun yetkili kişi tarafından, imzalı ve kaşeli olarak “.tr” Alan Adı Yönetimi’ne gönderilmesi gerekmektedir.

.kep.tr Alan Adı

kep.tr uzantılı alan adları için göndermeniz gereken belgeler

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılığı (KEPHS) yetkilendirme belgesi.

Domain Yenileme Fiyatları Nedir?

TLDKayıtTransferYenileme
.com$4.99 *$9.72$9.72
.com.tr$3.99$3.99$11.77
.org$10.99$10.99$10.99
.net$9.79$9.79$11.99
.biz$13.90$13.90$13.90
.cc$25.00$25.00$25.00
.info$12.90$12.90$12.90
.us$10.56$10.56$10.56
.name$12.00$12.00$12.00
.tv$31.20$31.20$31.20
.org.tr$8.25$8.25$8.25
.av.tr$8.25$8.25$8.25
.gen.tr$8.25$8.25$8.25
.k12.tr$8.25$8.25$8.25
.bel.tr$8.25$8.25$8.25
.info.tr$8.25$8.25$8.25
.biz.tr$8.25$8.25$8.25
.gov.tr$8.25$0.00$0.00
.net.tr$15.00$15.00$15.00
.pro$19.00$19.00$19.00
.web.tr$8.25$8.25$8.25
.mobi$16.90$16.90$16.90
.tv.tr$10.00$10.00$10.00
.ist$13.99$15.00$15.00
.istanbul$16.99$20.00$20.00
.xyz$12.90$12.90$12.90
.club$13.99$13.99$13.99
.site$1.99$30.99$30.99
.kim$15.90$15.90$15.90
.email$24.99$24.99$24.99
.online$3.99$31.99$31.99
.store$6.99$51.00$51.00
.blog$24.99$24.99$24.99
.tech$44.99$44.99$44.99
.website$20.90$20.90$20.90
.promo$17.90$17.90$17.90
.pink$15.90$15.90$15.90
.blue$15.90$15.90$15.90
.cafe$34.99$34.99$34.99
.center$18.90$18.90$18.90
.chat$34.99$34.99$34.99
.city$18.99$18.99$18.99
.company$6.99$6.99$6.99
.life$29.99$29.99$29.99
.ltd$19.99$19.99$19.99
.media$34.99$34.99$34.99
.salon$49.99$49.99$49.99
.run$18.99$18.99$18.99
.co$30.00$30.00$30.00
.name.tr$8.25$8.25$8.25
.bbs.tr$8.25$8.25$8.25
.dr.tr$11.77$11.77$11.77
  • Bu yazımızda sizlere domainin ne olduğundan, nasıl alındığından, gerekli evraklardan, domain yenileme ücretlerinden bahsettik. Umarız sizin için de faydalı bir yazı olmuştur. Öğrenip sizlerle paylaşmayı seviyoruz. Bir sonraki yazımızda görüşünceye dek sevgiyle kalın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir