İçindekiler
E-Ticaret Nedir?
Elektronik ticaret, ürün ve hizmetlerin alım satımının elektronik ortam üzerinden internet aracılığıyla yapılması anlamına gelmektedir. Yanlış bir algı olarak genellikle fiziksel ürünlerinin satımının gerçekleşmesi anlamına geldiği düşünülse de elektronik ticaret hizmetin yanı sıra internet üzerinden yapılan aklınıza gelebilecek her türlü ticaret işleminin karşılığıdır.
İnternet üzerinden alışveriş yapabilmenin ön koşulu, gerekli bilgilerin eksiksiz ve özenle girilmesi sonrasında para transferinin gerçekleşmesidir. E-Ticaretle birlikte ulaşılmak istenen ürün ve hizmete fiziksel bir uzaklığın anlamlı etkisi olmadan 7/24 olarak alınıp satılabiliyor olmasından dolayı geniş kitlelerce severek kullanılıyor. Mutlaka her birinizin birçok defa e-ticarete başvurduğunu biliyoruz.
Özellikle pandemi dönemi boyunca uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarında, alışveriş merkezlerinin süreli olarak kapatılmasında değeri daha net olarak anlaşılan e-ticaret günümüzün en çok tercih edilen alışveriş şekilleri içerisinde zirveye ulaşmış durumdadır. Hatta biristatistik verecek olursak küresel çapta e-ticaret satışlarının 2020 yılında 27 trilyon dolara ulaştığı görülmüştür.
E-Ticaret Nasıl Başladı?
İğneden ipliğe kadar ne varsa internette bulup satın aldığınız e-ticaretin serüveni sizde de merak oluşturdu değil mi? Aslında ilk olarak 1970’li yıllarda Stanford’lu ve MIT’li öğrenciler arası iletişimi sağlayan Arpanet vasıtasıyla esrar satışını gizli bir şekilde yürütebilmek amaçlandı. Böylece ağ yoluyla ilk kez ürün satılmış oldu. Daha sonra internet kullanımının kademeli olarak arttığı 1990’lı yıllarda Pizza Hut’ın da ilk kez pizza siparişlerini internet üzerinden sattığı edindiğimiz bilgiler arasında. Ama tam anlamıyla e-ticarete yön verecek satış ne öğrenciler ne de Pizza Hut tarafından gerçekleşti.
1994 yılında bir Sting hayranının Amerika’nın perakende platformu olarak kurulan NetMarket aracılığıyla bir CD almasıyla ilk kez çevrimiçi ve güvenli olarak satın alma gerçekleşmiş oldu! İşte bu zamandan beri tüm satıcılar ürün ve hizmetleriyle birlikte internet dünyasına katılmak istediler. Müşteriler de tek tıkla satın almanın kolaylığını sevip e-ticaret kervanına katıldılar.
1994 yılında Jeff Bezos, lansman sırasında bir milyondan fazla farklı kitap satan bir çevrimiçi mağaza olarak Amazon’u kurdu. Amazon, tüketicilerin her tür ürünü satın alması için en popüler çevrimiçi mağaza haline nasıl geldiğini hepimiz deneyimledik.
1990’ların ortalarında ve 2000’lerin başında, evlere bilgisayar girmeye başladı. Bunun da dolaylı olarak internetten alışveriş yapmaya anlamlı bir etkisi oldu. Müşterilerden işletmelere para aktarmak için çevrimiçi bir ödeme geçidi olmadığından, şirketler 1990’ların başından ortasına kadar çekleri kabul ediyordu. Ne zaman PayPal kuruldu Aralık 1998’de kredi kartları kolayca kabul edildi olarak, müşteriler için alışveriş deneyimini basitleştirilmiş.
2000’li yıllarda Shopify, WordPress ve benzeri platformların eklenmesiyle, işletmeler e-ticaret mağazalarını çok az veya hiç geliştirme becerisi gerektirmeden kurabilir hala geldiler. Böylece piyasaya giriş engeli kaldırıldı. Herkes dilediği gibi ticarete atılmaya başladı. Artık internete bağlı bir bilgisayarı ve elinde küçük bir sermaye olan herkes neredeyse güçlükle karşılaşmadan bir e-ticaret mağazası kurabilir hale geldi.
2008 yılına gelindiğinde, çevrimiçi satışlar sektördeki büyümeyi gösteren tüm satışların yüzde 3,4’ünü oluşturdu. 2014 yılında dünya çapında yaklaşık 12-15 milyon çevrimiçi mağaza olduğu tahmin ediliyordu. Günümüzdeki rakamları duymak ister misiniz? 2021 yılında e-ticaretin ne derecede arttığını vurgulamak için 2020 e-ticaret istatistiklerine baktığımızda dünya genelinde 24 milyondan daha fazla e-ticaret sitesi olduğu görülmüştür. Yani 2 milyardan fazla insanın e-ticaret sitelerinde ürün ya da hizmet sattığını düşünebiliyor musunuz?
Günümüz imkanları düşünüldüğünde; bilgi alışverişimiz çok fazla profesyonel e-ticaret sitelerinin izlediği adımlar incelenebiliyor, izlenebiliyor. Bir tık uzakta istemediğiniz kadar bilgi deposu da mevcut dolayısyla piyasada bilgi boşluğu da e-ticaret için sürekli olarak kapanmaktadır. Bu avantaj da yeni girişimcileri heyecanlandırıp, korkusuzca atılmalarına sebep olmaktadır. siz de e-ticaret yolculuğuna çıkmak istiyorsanız araştırmalarınızı tam olarak yapıp yola çıkmanızı tavsiye ederiz. Dileriz e-ticareti anlamanıza yardımcı olmuşuzdur. Bir sonraki yazımızda görüşünceye dek hosça kalın! 🙂