E-Ticarete Nasıl Başlanır?

Zaman içerisinde farklılaşan iş dalları, başkalaşan müşteri portföyünün olduğu bir ortamda bu kadar fırsat varken kaçırmadan değerlendirip kendi işinin patronu olmak isteyen büyük bir topluluk oluştu! Siz de bu topluluğun bir üyesi olmalısınız ki şu an bu yazıları okuyorsunuz. İnternet erişiminin herkes için inanılmaz kolay olduğu dönemimizde heyecan verici bir e-ticaret girişimde bulunmayı düşünüyorsanız gelin sizlere e-ticarete nasıl başlanır, nelere dikkat etmeniz gerekir adım adım anlatalım:

Başarılı bir E-Ticaret işletmesine sahip olmak istiyorsanız muttlaka şu adımları gerçekleştirmeniz gerekir;

  • Muhteşem bir web tasarımı
  • Piyasada ihtiyaç duyulan bir ürün
  • Yüksek çözünürlüklü ürün görseli
  • Sağlam satış stratejisi

Muhteşem bir web tasarımı

Ürüne ihtiyaç duyan insanların sitede gezinebilmesi, araştırması için başlıca ilgi çekici, çarpıcı bir e-ticaret sitesine ihtiyacınız olacaktır. Kullanıcı gözünde puanlandırıp değerlendirilen bu kıstas ardından ürünlerinizi satın alıp almama kararı verir. Ürünlerinize ulaşım kolay ve keyifli olmalıdır. A2A Dijital olarak bir e-ticaret web tasarımı yaparken belki de en çoküzerinde durduğumuz kıstas bu olmaktadır. Müşterinin sıkılmadan, yorulmadan alışverişi tamamlayabilmesi için açıklayıcı şablonlar, arama çubuğu konumu, ürünlerin listelenme şekli gibi birçok ayrıntıyı incelikle düşünüp bunlar doğrultusunda harika e-ticaret web tasarımları gerçekleştiriyoruz.

Piyasada ihtiyaç duyulan bir ürün

E-Ticarete atılmak istiyorsanız seçeceğiniz ürün son derece önemlidir. Satmayı planladığınız ürün zaten satılan, piyasada mevcut bir ürünse daha uygun fiyatlı ve daha hızlı bir kargoyla göndermeniz gereklidir. Çok basit bir mantıkla başarılı olmanın ilk yoludur.

Hiç kimsede olmayan benzersiz ürünlerle de başarıyı yakalayabilirsiniz. Biricik olduğu için fiyatı siz belirleyecek böylece E-Ticarette kendi markanızı yaratmış olacaksınız.

Yüksek çözünürlüklü ürün görseli

Hepimiz için geçerli olan altın kural tabi ki görsel olarak güzel bir imaj bırakmak. Fotoğrafını beğenmediğiniz bir ürüne tıklayıp incelemek size de zaman kaybı hissiyatı oluşturmaz mı? Kendinizden de yola çıkabileceğiniz bu aşamada mutlaka yüksek kaliteli görseller kullanmanız gerkmektedir.

Sağlam satış stratejisi

E-Ticaret mağazanızı besleyen biricik faktör satışlardır. Sizler için bu faktör merkezde konumlandırılmalı ve sağlam temelli bir satış stratejisi oluşturmak zorundasınız. Aksi takdirde kullanıcılar sizi görmeyeceği için elinizdeki ürünün en kaliteli olması ya da muhteşem bir web sitesine sahip olmanız bir şey ifade etmeyecektir. Kullanıcıların ürünlerinizi görmesini, kullanmasını sağlayacak akılcı ve pratik girişimler yapmalı bu konuda kendinizi süreklli olarak geliştirmelisiniz.

E-Ticaretin Başarılı Olması İçin Neler Gereklidir?

Bir e-ticaret mağazası işletmek kolay değildir. Sadece bir mağazaya ve satmak için biraz stoğa sahip olmak, insanların akın edeceği ve ürünlerinizi satın alacağı anlamına gelmez. Mağazanızın başarılı olmasını sağlamak için yapabileceğiniz şeyler var.

Kullanıcıya Odaklılık:

E-ticaret ile herkese her şeyi satabilirsiniz, ancak web sitesi ziyaretçilerinin sizden bir ürün satın alacak kadar size güvenmesini sağlamak için ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Sizler için doğru web sitesi temasını seçiyoruz. Ürünleriniz için doğru markayı ve hedef kitleyi seçip ve sadece satın alma eğilimi gösteren hedef kitleye odaklanıyoruz, böylece sizler için en doğru ve hızlı şekilde sanal ticareti gerçekleştirmiş oluyoruz.

Test Edilme:

Her birimiz birer e-ticaret müşterisiyiz. Sizler için en iyi e-ticaret stratejisi geliştirmek için bizler de deniyoruz, test ediyoruz. Satın alma adımları anlaşılır ve kolay mı, can sıkıcı, yorucu noktalar var mı? Gibi soruların üzerinde titizlikle durduktan sonra tüm kontrol işlemlerini tamamlıyoruz. Kimsenin sepetten dönmesini, sipariş verme adımlarının zorluğu sebebiyle alışverişi yarıda kesmemelerini istemeyiz. Bu konuda kendimizi sürekli geliştirmekteyiz.

Mobil Cihazlar İçin Optimize Edilmesi:

Çoğu dönüşümlerin mobilden elde edildiğini görebiliyor, inceleyebiliyoruz. Bu sebebple kullanıcıların rahatça mobil ve masaüstü cihazlarda alışveriş yapabilmesini sağlamaya çalışıyoruz. E-Ticarette başarılı olmak isteyen müşterilerimiz için mobil cihazlarda kusursuzca çalışabilecek tasarımlar gerçekleştiriyoruz.

SEO’ya yatırım yapmak:

SEO yani arama motoru optimizasyonu için yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda, trafiği mağazanıza yönlendirir ve 7/24 kaçırmayacağınız siparişlerin gerçekleşmesine yardımcı oluruz. A2A Dijital’in sunmuş olduğu SEO hizmetini de ayrıca satın alarak ürünlerinizin yok satmasını sağlayabilirsiniz!

Araştırma ve Geliştirme:

Yaptığınız işte sürekli kendimizi yenilemeyi ve geliştirmeyi ilke edindik. Ürün ve hizmetleri pazarlamanın ve satmanın daha pratik yollarını araştırıp deneyimlemeye çalışıyoruz. Mağazanızı daha fazla büyütmek için yenilikçi yollarla dikkat çekmeye çalışarak firmamızın güvenilirliğini artırmaya kendimizi daha yetenekli hale getirmeye özen gösteriyoruz.

E-Ticarete Giriş Adımları

Artık çoğu kişinin internetten alışveriş yaptığı gün geçtikçe daha fazla dijitalleşen çağımızda siz de büyük pastadan bir dilim alma niyetinde olup e-ticaret işletmesi kurmak istiyorsanız atacağınız adımlar şu şekilde olacaktır.

Çevrim içi olarak neyi ve nasıl satacağınız ilk aşamada kritik öneme sahip e-ticaret iş temelleri üzerinde durmanız gerekmektedir. Güçlü bir iş ve satış stratejisi belirleyip gerekli araç ve entegrasyonlarla kaliteli bir şekilde markanızı oluşturabilir, e- ticaret işletmenizi aktif hale getirebilirsiniz. Tabii ki e-ticaretin başlı başına zorlukları mevcuttur. Ancak güçlü bir çalışma disipliniyle üstesinden gelebilirsiniz. Gelin şimdi bu adımları ayrıntılı olarak inceleyelim;

1. Nişi Seçmek

Başarılı bir e-ticaret işletmesi kurmak için öncelikli olarak hangi pazarlanabilir bilgi ve beceriye sahip olduğunuzu gözden geçirmelisiniz. Ne tür, hangi kategoride iş yapacağınıza karar verip sektör ve piyasa analizi yapılmalıdır. Piyasadaki fırsat ve tehditler titizlikle araştırılıp size en uygun nişi belirlemeniz gerekmektedir.

İnanılmaz bir rekabet ortamı içerisine girdiğinizin farkında olun, sürekli olarak değişim ve gelişim fırsatları takip edilmeli dolayısıyla yenilikçi bir yapı amaçlanmalıdır. E-Ticarete sıfırdan başlamak için markanızı diğerlerinden ayıran özellikleri hassasiyetle belirleyip bu sınırları mutlaka korumalısınız.

2. Gerekli Araştırmaları Yapmak

Sanal dünyada 24 milyondan daha fazla e-ticaret sitesi olduğunu söylemiştik. Bu büyük pazara girerken yaşayacağınız zorlukları haliyle tahminleyebilirsiniz. Burada dikkatinizi vermeniz gereken yer; nişinizdeki insanların neyi, nasıl aradığı! Siz onlara ne katabilirsiniz? Piyasada markanız hangi boşlukları doldurabilir? Zaten var olan bir ürün sağlıyacak olsanız bile cesaretiniz sakın kırılmasın. Sadece o şeyi başka kimsenin yapamayacağı bir şekilde sağlamaya çalışın. Herkes sizin farkınızı bilsin!

Nişinizdeki hedef kitle doğru mu?  Mutlaka ürününüzü alabilecek potansiyel müşteri pazarı gözden geçirilmelidir. Piyasada rağbet gören bir ürün mü? Müşteri alışkanlıkları göz önünde bulundurularak ayrıntılı şekilde düşünülmelidir.

Pazardaki yerinizi ve müşteriye hangi değeri katacağınızı belirledikten sonr ayrıntısyla piyasa analizi gözden geçirilmelidir. Rakiplerinizin; güçlü ve zayıf yönleri incelenmeli.  Piyasadaki ve rakiplerinizde mevcut olan fırsat ve tehditleri titizlikle incelemek gereklidir. Bu anlamda hepimiizin aşine olduğu SWOT analizi yapmayı ihmal etmemeniz gerekir. Bu, potansiyel engelleri belirlemenize ve e-ticaret işinizin geleceği için plan yapmanıza yardımcı olabilir.

Güçlü ve zayıf yönler tipik olarak kontrol edebileceğiniz şeylerdir, örneğin:

  • Şirket kültürü
  • İtibarınız
  • Müşteri tabanınız
  • Coğrafya
  • Ortaklıklar
  • Fikri mülkiyet
  • Varlıklar

Fırsatlar ve tehditler ise doğrudan ve tamamen kontrol edemeyeceğiniz ancak planlayabileceğiniz şeylerdir, örneğin:

  • Yönetmelik
  • Pazarınızdaki tedarikçiler
  • Rakipleriniz
  • Ekonomi
  • Market boyu
  • Pazar eğilimleri
  • Finansmanda boşluklar

3. Ürün ve Hedef Pazar Seçimi

Pazarlayacağınız ürün sizin kalitenizimüşteri gözünde belirleyecek temel etken olacaktır. Satmayı planladığınız ürün zaten satılan, piyasada mevcut bir ürünse daha uygun fiyatlı ve daha hızlı bir kargoyla göndermeniz ilk aşamada gereklidir. Çok basit bir mantıkla başarılı olmanın ilk yoludur. Çünkü herkeste mecvut olan bir ürün neden sizin işletmenizden tercih edilsin? Müşteri bu noktada doyurulmalı, indirim gibi dikkat çekici faktörlerle piyasada yer edinebilirsiniz.

Hiç kimsede olmayan benzersiz ürünlerle de başarıyı yakalayabilirsiniz. Biricik olduğu için fiyatı siz belirleyecek böylece E-Ticarette kendi markanızı yaratmış olacaksınız. Risklerinin olması bir gerçek olsa da kullanıcılar tarafından tercih edilme ihtimali olan, fark yaratacak ürünler müşteri hafızasında yer edinecek ve müşteri alışkanlıkları zamanla kendini yeniliklere bırakacaktır.

Doğru hedef kitle seçiminde dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Pazarınızdaki doğru ve ideal müşterilerinizin nasıl davranacaklarını denemenizi ve tahmin etmenizi sağlayan kurgusal versiyonlar geliştirmeye çalışmalısınız. Nişinizin hedef kitlesindeki kişilerin demografik bilgileri onlara nasıl hitap edeceğinizden ne tür pazarlama stratejisi geliştireceğinize kadar birçok altın değerinde bilgi sağlamaktadır.

4. Ürün Doğrulama

Satmak istediğiniz spesifik ürünü ve satacağınız hedef kitleyi doğrudan bildiğinize göre bu aşamaların nasıl işleneceğine dair adım için hazırsınız. Ürününüz piyasada tutulur bir ürün mü olacak yoksa silinip gidecek mi? Yoksa seçtiğiniz hedef pazar için yanlış bir hamle mi yaptınız gibi birçok ürünün uygulanabilir olup olmaması durumu için şunlara bakmakta fayda vardır:

Pazar Bazlı Kriterler

Bunlar, ürününüzü ve iş modelinizi etkileyecek piyasa faktörleridir;

  • Ürününüz / hizmetiniz için pazar büyüklüğü ve talep
  • Rakipleriniz kim?
  • Bu bir trend mi, heves mi, büyüyen pazar mı yoksa sabit pazar mı?
  • Müşterilerin bu ürünü / hizmeti yerel olarak alabilecekleri
  • Hedef müşterileriniz kimler?

Ürün Bazlı Kriterler

Pazarın nereye gittiği ve kime pazarlama yaptığınız konusunda bir fikriniz olduğunda, bir sonraki kriterlere geçebilirsiniz. 

  • Potansiyel satış fiyatınız
  • Ürün veya hizmetiniz için olası biçimlendirme
  • Kaç çeşit ürün stoklayacaksınız?
  • Bir abonelik teklif edip etmeyeceğiniz
  • Fiziksel bir şey satıyorsanız, ürününüzün boyutu, ağırlığı ve dayanıklılığı
  • Sezonluk satın alma dalgalanmaları yaşama olasılığınız olup olmadığı
  • Ürününüz veya hizmetiniz bir sıkıntıyı çözmesi veya bir tutkuya hizmet eder olması
  • Ürününüzün tüketilebilir, tek kullanımlık veya dayanıksız olup olmadığı
  • Ürününüzle ilgili herhangi bir düzenleme veya kısıtlama olup olmaması

Bu kriterler, ürününüzün veya hizmetinizin potansiyeli hakkında size iyi bir fikir verebilir ve niş pazarınızdaki insanların yaygın hatalarından kaçınmanıza yardımcı olabilir. Tüm bu faktörleri inceledikten sonra, ürününüz için yeterince pazar olduğunu belirlediyseniz, perakende işinizi başlatmadan ve büyütmeden önce işinizin diğer yönlerini korumaya geçebilirsiniz.

5. Ürün Tedariği Sağlama

Artık gel gelelim ürünlerinizi nasıl tedarik edeceğinize. Tedarik konusunun net şekilde belirli olması gerekmektedir. Fiziksel bir ürün satıyorsanız, satın almak ve müşterilerinize siparişleri göndermek için bir model bulmanız gerekir. Bunu çözmek için:

Ürünlerinizi Kendiniz Üretebilirsiniz:

Satacağınız ürün sizin hali hazırda yaptığınız yahut becerinizin olduğu bir şey ise evinizde, atölyenizde kendiniz üreterek büyük bir tedarikçi masrafından kurtulmuş olursunuz.

Toptan Alıp Satabilirsiniz

Bu seçenek, istediğiniz ürünün ticari veya bağımsız versiyonlarını satın almak ve bunları bir fiyatlandırma ile mağazanız aracılığıyla satmak anlamına gelecektir. Üretici satın alma fiyatını belirlediğinden ve işaretlemeyi pazar belirlediğinden, burada fiyatlandırma üzerinde fazla kontrole sahip değilsiniz. Toptan ürün satışı için marjlar yaklaşık %50’dir, bu nedenle, birim başına 8 dolara bir ürün satın alırsanız, genellikle 16 dolara satarsınız.

Dropshipping Yapabilirsiniz

Envanteri kendiniz taşımak istemiyorsanız iyi bir seçenek olan stoksuz satış, sipariş ettikten sonra ürününüzü sizin için gönderecek başka bir şirketle ortaklık yapmayı içerir. Sonunda ürünü yapmak için başlangıç ​​maliyeti olmadığından, marjınız sadece %20’dir. Sitenizde listelersiniz ve stoksuz satış ortağınız siparişi yerine getirir.

Dijital Olarak Sunabilirsiniz

Blog gönderileri, şablonlar, çevrim içi video sınıfları, ipuçları ve kaynaklar- insanların indirebileceği her şey bir ürün olma potansiyeline sahiptir. Dijital ürünler ayrıca yazma, terapi veya tasarım gibi bir hizmet olabilir.

Dijital indirmeler veya hizmetler müşteriler için uygundur ve ne sattığınıza bağlı olarak genellikle düşük bir genel gider maliyetine sahiptirler. Bu, yeni başlıyorsanız ürünleri dijital olarak sunmanın iyi bir seçenek olduğu anlamına gelir. İşletmeniz için doğru olan ürünü bulana kadar farklı şeyler denemekten korkmayın.

6. İşletme Adını Belirlemek

İşletmenin adı müşteri zihhinde yer edinecek çarpıcı ve güçlü bir sözcük olmalıdır. İşletme adıbelirlemek en kritik adımlardan biridir. İşletmenizin adını yazmak söz konusu olduğunda şunları unutmayın:

  • Basit tutun
  • Kendinizi farklılaştırın
  • Yaratıcı olun
  • Kendiniz olun

Artık tüm adımları bildiğinize göre e-ticarete atılmaya hazırsınız. Bir e-ticaret mağazası oluşturmak içinşu adımları izleyebilirsiniz;

  • Bunlardan birincisi Tükiye’de halihazırda hizmet veren E-Ticaret paketeri tercih edebilirsiniz. Bunlar; Ticimax, Ideasoft, Opencart, T-soft, gibi paketler.
  • İkincisi dünyaca ünlü Shopify, WooCommerce gibi paketler.
  • Üçüncüsü de özel yazılımlar.

Bunları ihtiyaca yönelik belirmekte fayda var. Eğer hali hazırda devam eden ticaretiniz, bilginiz beceriniz varsa e-ticaret paketlerini tercih edebilirsiniz. Bunlar başlangıçta kargo ve ödeme entegrasyonuyla çözüm sağlayabilirler. Bu paketlerin dezavantajı ise ayriyeten istediğiniz özelleştirmelerin, eklentilerin fiyatlarının bir hayli yüksek olması. Bir diğer dezavantaj da paketi alınca mağaza kurmuş olmuyorsun yapılandırman doldurmanız gerekiyor. Bu da bir hayli emek ve vakit isteyen durumlardır.

Dünyaca ünlü paketleri kullanmak, WooComerce ücretsiz olduğu için en sık tercih edilen paketlerin başında gelmektedir. Yine Shopify da aylık 30 dolar gibi bir ücrete sunulan en sık kullanılan paketlerdendir. Bunların Avantajı da iç taraftaki uygulamalar sayesinde neredeyse yapabileceklerinin sınırının olmaması. Çünkü global çapta bu uygulamaları geliştiren eklentiler üretildiği için e-ticaret sitenizi sınırsız şekilde geliştirebilirsiniz.  Burada önemli olan bir diğer nokta da bu paketleri nasıl kullanacağınız; bir uzman yardımı alabilir, çevreden öğrenerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak bu rekabetçi platformda profesyonel destek almanız iyiliğine olacaktır.

Bir diğer seçenek de özel yazılım paketleri. Bunlarda yüksek maliyetle projene size özel paketlerdir. Avantajları tasarım özelliği, biricikliği olmasının yanında yeni başlayanlar için maliyetleri oldukça fazla olacaktır.

7. Mağaza Pazarlama

Tanınabilmeniz için mutlaka reklam kanallarına başvurmalı internet deryasındaki yerinizi sağlamlaştırmaya çalışmalısınız.  Müşteri tabanınıza pazarlama yapmak için birden fazla kanal kullanmaktan korkmayın. Bir blogunuz varsa, onu birden fazla sosyal medya sitesinde tanıtın. Twitter, Instagram veya YouTube’da nişinizle alakalı içerikleri yayınlayın. Pazarlama stratejinizde instagram pazarlaması gibi farklı taktikler deneyin veya bağlı kuruluş pazarlamacılarıyla ortak olun. İnsanların ürünlerinizi satın almasını kolaylaştıran alışveriş yapılabilir açılış sayfalarını kullanın.

Umarız bu makale bir e-ticaret işine nasıl başlayacağınızı anlamanıza yardımcı olmuştur.  Belirlediğiniz hedefe ulaşmanız için her adımda size yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz.