E-Ticarete atılmayı düşünenlerdenseniz mutlaka bir şirkete ihtiyacınız olacağını söylememiz gerekir. Bireysel web sitenizde veya sanal Pazar yerlerinde boy göstermek isteyen elektroniik ticaret girişimcilerinin çoğunlukla başvurduğu şirket türü şahış şirketleridir.
İçindekiler
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, şahıs olarak çalıştırılan, yönetimi kolay, kuruluşu ve feshi pratik bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz, bir veya daha fazla kurucuyla kurulabilen bir şirket türüdür. Şahıs şirketlerinde ortaklar sınırsız sorumludur.
Şahıs Şirketinin Avantajları
- Hızlı ve pratik bir şekilde, ortalama 1 veya 2 günde kurulur.
- Sermaye bulunmasına gerek yoktur.
- Tek kişi kuabileceği gibi ortaklar da bulunabilir.
- Muhasebe ücretleri oldukça uygundur.
- Maliyet ve giderleri daha azdır.
- Kapanması ve şahış şirketlerinin feshi işlemleri de oldukça kolaydır.
- Vergi oranı diğer şirketlerle kıyaslandığında bir hayli düşüktür.
Şahıs Şirketinin Dezavantajları
- Sermaye şirketleriyle karşılaştırıldığında (LTD ve A.Ş); müşteriler, bankalar, kredi kurumları ve diğer şirketler için prestiji daha düşüktür.
- Vergi oranları başta daha avantajlıyken, kâr miktarı arttıkça artan vergi miktarları canınızı sıkabilir.
Elde edilen ciro arttıkça alınacak vergi oranı da artacağı için %22’lik vergi diliminin geçileceği düşünülüyorsa Limited Şirketi kurulması tercih edilmelidir. Çünkü Limited Şirketi’nde Gelir Vergisi %22 iken Şahıs Şirketi’nde %20-40 arasında değişim göstermektedir.
Şahıs Şirketi Açmak
Şahıs şirketine sahip olmak e-ticarete yeni atılacak girişimciler için en çok tavsiye edilen, fazla bürokratik prosedürü bulunmayan şirket türüdür. Şahıs şirketi açarak e-ticaret için zorunlu olan şirket sahibi olma yükümlülüğünüzü en pratik yolla gerçekleştirmiş olursunuz.
Şahıs Şirketi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Şahıs şirketi kurmak için gerekli evraklar nelerdir, hangi belgelerin şahıs şirketi kurmak için lazım olduğundan bahsetmek gerekirse;
- İşletmenize ait kira sözleşmesi (iş yeriniz kendinize aitse tapu)
- İkametgah belgesi (E-Devlet üzerinden alınabilir.)
- İmza beyannamesi (Noter’den almanız gerekmektedir.)
- Kimlik fotokopisi
Şahıs Şirketi Nasıl Açılır?
Kira sözleşmesi veya tapu, ikametgah belgesi, kimlik fotokopisi, imza beyannamesinin temin edilmesi ardına şirket yöneticisinin mali müşavirle anlaşması gerekmektedir. Mali müşavirle çalışmak zorunda olmasanız da muhasebe işlerinde karışıklık, eksiklik yaşanmaması adına tavsiye edilmektedir. Mali müşavirin işlemleri yapabilmesi için noterden vekaletnameyle yetkilendirilmiş olması gerekir. Mali müşavir gerekli işlemleri 1 veya 2 gün gibi kısa bir sürede tamamlar. Açılış işlemleri tamamlandığında vergi dairesi denetimine girer.
Denetimde bir sorun çıkmadığı takdirde firmaya ait bir vergi levhası oluşturulur.Meslek Odası ve Ticaret Odası’na kayıt zorunluluğu da bulunuyorsa gerekli işlemler de yapılarak kayıt işlemi tamamlanır. Her şirketin kendisine ait olan bir kaşeye sahip olması gerekmektedir. Kaşe basılması ardına banka hesaplarının da açılmasıyla şahıs şirketi ticari faaliyetlerine başlayabilir.
Şahıs Şirketi Kurmak için Mali Müşavir Tutmak Gerekir Mi?
Hayır. Şahış şirketi kurmak için mali müşavr tutulması zorunlu değildir. Ancak işlemlerin eksiksiz yürütülmesi ve kuruluş aşamasından sonraki muhasebe işlemlernin kusursuzca gerçekleştirilebilmesi için mali müşavire ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu yüzden en baştan mali müşavirle çalışmanız çoğu girişimci tarafından tavsiye edilmektedir.
Şahıs Şirketi Vergi Dilimleri 2021
Şahıs şirketleri, Türk Ticaret Kanunu’na göre gelir vergisine tabidir.
2021 yılı Şahıs Şirketleri gelir vergisi dilimi ve vergi oranlarıysa şöyledir:
- 22.000 TL’ye kadar: %15
- 49.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.300 TL, fazlası: %20
- 120.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL, (ücret gelirlerinde 180.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL), fazlası: %27
- 600.000 TL’nin 120.000 TL’si için 27.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL’nin 180.000 TL’si için 44.070 TL), fazlası: %35
- 600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 195.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL’den fazlasının 600.000TL’si için 191.070 TL) fazlası: %40
Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2021
- İmza beyannamesi: 100 TL
- Mali Müşavir Vekâleti: 150 TL
- Şirket Kuruluş Servis Bedeli: 250 TL
- Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergileri: 50 TL
Şahıs şirketi kurma maliyeti, yaklaşık 550 TL – 600 TL aralığındadır.
Şahıs Şirketi Kurarak E-ticaret Nasıl Yapılır?
Şahıs şirketleri, temel e-ticaret işlevlerinin tamamını yerine getirebilir.
Amazon, N11, Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerlerinde mağaza açarak ürün satışı yapabilmek için şirket olmanız gerekir. (Gittigidiyor’da zorunlu değil.) Şahıs Şirketi açarak, şirket bilgilerinizle bu pazaryerlerine kolayca kayıt olabilirsiniz.
Şahıs şirketleri sanal pos kullanabilir.
Bu sayede kredi kartı ile satış yapabilirler.
Şahıs şirketleri normal fatura ve e-fatura kesebilir.
Eğer gerekirse, şehirlerinin ticaret odalarına kaydolabilir.
Şahıs şirketleri, bankacılık ve borsa alanları dışında, e-ticaret / e-satış dâhil tüm sektörlerde faaliyet gösterebilir.