Bizler doğamız gereği rekabet edip daima en iyi olmayı, ilk sırada konuşlanmayı isteriz değil mi? Peki dijital dünyanın da köşe kapmaca oyunu olan zirvede olmak, trendlerde olmak, Google’da birinci sıraya yükselmek nasıl mı oluyor? Cevabı SEO’da.
Google, Bing, Yahoo, Baidu, Yandex gibi arama yapmak için başvurduğumuz kanallar olan arama motorları, kullanıcılar için en iyi hizmeti en dolu şekilde sunmak ister. Dolayısıyla arama motorlarında bir arama yaptığınız takdirde yalnızca yüksek kalitede değil, aynı zamanda arayıcıların aradıklarıyla da en alakalı sonuçlar sunmak amaçlanır. Kullanıcı memuniyeti doğrultusunda da bu kalite ve alakalı sonuç algısı iyileştirilmeye, geliştirilmeye başlamıştır. Arama motorları bunu yapmak için sitenin içeriğinin ne olduğunu anlamak için farklı internet sitelerini tarayıp, anahtar kelimeleri arayanlara en optimal, en alakalı sonuçları vermeye çalışır.
Dürüst olalım bir arama yaptığımızda genel olarak ilk üç siteden birini ziyaret ediyoruz değil mi? Arama motoru optimizasyonu, kuruluşların sitelerinin alakalı anahtar kelimeler ve kelime öbekleri için arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamaya yardımcı olmak için uyguladığı süreçtir.
İçindekiler
SEO Nedir?
Arama motoru optimizasyonu olan SEO web sayfalarının daha iyi performans gösterebilmesi için yapılan tüm iyileştirme faaliyetlerine verilen isimdir. Google, Yandex ve diğer arama motorları kaliteli, özgün ve öncül içeriklere öncelik vererek onları sonuç sayfalarında en üst alanlarda gösterir. Kendinizden yola çıkın bir arama yaparken direkt olarak en üstteki sayfaya tıklamıyor musunuz? Evet sahi öyle! Herkesin amacı birinci sırada olmak olunca profesyonel destek de mecburi ihtiyaçtan doğuyor. İşte SEO ile sektörle ilgili aramaları optimize ederek kullanıcı dostu olmayı, arama motoru botlarının siteyi daha iyi tanıyabilmesini amaçlanır. SEO, bir sitenin arama sonuçlarının organik (ücretsiz) bölümündeki sıralamasını iyileştirmekle ilgilidir.
SEO’nun Açılımı Nedir?
Search Engine Optimization’nun ilk harflerinden oluşan SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Belirli kelimeler etrafında, kulanıcıların neye nasıl ulaştığı düşünülerek arama için seçilen anahtar kelimelerin optimize edilmesiyle, arama motoru botlarının web sitelerini daha iyi tanımlayabilmesi, ne ile ilişkili olduğunu kavrayabilmesi için yapılan türlü iyileştirmeler olarak özetlenebilir.
SEO’ya Neden İhtiyaç Duyulur?
Dünyanın en kaliteli mallarından ürün üretiyor olmanız ya da en benzersiz tasarımlara imza atıyor olmanız sizi sektörünüzde rekabet edilemez bir pozisyonda tutmaya yetmeyecektir. Günümüzde herkesin ürün ve hizmet ihtiyaçlarını karşılarken kısıtlı imkanlar arasından en iyi seçimi yapmak zorunda olduğunu biliyorsunuz. Bu ihtiyaçların karşılanması sırasında da mutlaka internetten yapılan bir araştırmanın ardından kullanıcı hangi firmaya yöneleceğinin kararını verir. Tabi ki kullanıcı araştırma yaparken genel olarak ilk sayfaya özellikle ilk üç sıraya bakarak satın alma davranışı gerçekleştiriyor. Haliyle ilk sayfada yaşanan rekabet durumundan dolayı web site sahipleri ilk sıralarda yer edinebilmek, web sitelerinin kalitesini artırabilmek için bir takım arama optimizasyonları gerçekleştirmek zorundalardır.
Arama motorlarında daha görünür olmak için yapılan iyileştirme ve geliştirme faaliyetlerini de SEO kapsamında tanımlayabiliriz. Yani dememiz o ki SEO çalışması yapılmayan bir web sitesinin dijital dünyada rekabet edip hayatta kalması tam anlamıyla imkansız olmaktadır. Sürekli olarak Google’a reklam vererek üst sıralarda olmayı planlıyorsanız maalesef bütçeniz doğrultusunda insanların sizi görmesini sağlamış olursunuz. Dolayısıyla SEO işletmeniz için yapabileceğiniz en karlı yatırımdır.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Google, Yandex, Bing, Yahoo gibi arama motorları algoritmalarını her geçen gün değiştirip iyileştirmektedirler. Kullanıcılarına en kaliteli deneyimi sunmayı amaçlayarak en iyi içerikleri üst sıralarda göstermektedirler. Dünyanın en büyük arama motorunun Google olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Hatta bir istatistik vermemiz gerekirse Google’da her saniye 63.000’e yakın arama yapılmaktadır. Ne korkunç bir istatistik öyle değil mi? Siz bu yazıyı okurken kaç arama yapıldığını tahminleyebiliyor musunuz? Böylesine geniş bir ağa sahip arama motoru olan Google, kaliteli içerik üretenlerin konumu da daha iyi hale getirir. Yetkin içerik, kullanıcıyı doyurma çabası Google tarafından kalite puanı sıralaması sağlayan etkenlerdir. Dolayısıyla arama motorları özellikle Google; kullanıcılarının tam olarak aradıkları sonuçlara ulaşabilmesini en kısa sürede sağlama amacı taşır.
Arama Motoru Optimizasyonu Amaçları Nelerdir?
Sitenin organik trafiğinin artırır
Organik trafik, reklam harcamaları haricinde web sitesinin trafik almasını ifade eder. Organik anlamda trafiğin olması web sitesinin aranılan kavramlara yanıt verebildiğini, içeriklerinin kaliteli ve güçlü olduğunu ifade eder. Yapılan SEO çalışmalarıyla internet sitelerinin arama motorlarında indekslenmesi, kullanıcıların kolaylıkla aranılan kavramlara ulaşabilmesi sonucu web sitesinin ziyaret sıklığının artırılır.
Arama motoru sonuç sayfasında sitenin güzel sıralamalara erişmesini sağlar
Web sitesinin ait olduğu sektörde aramalarda lider konuma gelmesi adına yapılan SEO hizmeti işletmenin zaman içerisinde yükselişi hedeflenerek sektörünün ileri geleni olması hedeflenir. İstikrarlı çalışmalarla işletmenin arama motorlarındaki sıralaması yükselir ve kullanıcı güven duygusuyla ürün ya da hizmet satın alabilir.
Web sayfasının performansını artırmasını amaçlar
İşletmenin web sitesinde yapılan iyileştirmeler alınan SEO hizmeti sonucunda kullanıcılar tarafından sevilerek ve sıklıkla ziyaret edileceği için web sayfasının performansının artması kaçınılmaz bir beklentimizdir.
Reklam yapmadan kar elde etmeyi hedefler
SEO çalışmalarıyla birlikte üst sıralarda yalnızca reklam vererek değil organik şekilde de bulunabilirsiniz. Kullanıcılar çoğu zaman ilk SERP’lere tıkladığından reklamınıza değil doğrudan kendi sitenize tıklayarak temas gerçekleştirecekleri için organik tarfiğinizle de kar elde etmeye başlayabileceksiniz.
Daimi geliştirmelerle zirveye ulaşmaya ve orada kalmaya hizmet eder.
İyi bir SEO çalışması yalnızca iyi sıralama almanızı hedeflemez bu sıralamanızı korumanız için gerekli tüm iyileştirmeleri yapmayı amaçlar. Bu sebeple elde edilen başarının kalıcılığı sağlanmaya gayret gösterilir. Zirve tek kişilik olacağı için daimi geliştirmelerle web sitesi beslenerek liderlik durumu pekiştirilmiş olur.
SEO, sitenizi Google, Bing, Amazon veya YouTube olsun, sıralama almak istediğiniz arama motoru için optimize ederek çalışır. Bu yazımızda sizlere SEO’nun ne olduğundan bahsettik. Adım adım SEO nasıl yapılır, nelere dikkat etmeniz gerekir, anahtar kelime çalışmalarınızı nasıl yaparsınız gibi öğrenmek isteyeceğiniz tüm SEO rehberi yazılarımızı yakın zamanda blogumuzda bulabileceksiniz. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere sevgiyle kalın!