SEO Terimler Sözlüğü

SEO Sözlüğü

SEO’nun arama motoru optimizasyonu olduğunu, neden ihtiyaç duyduğumuzu, arama motorlarının nasıl çalıştığını SEO Nedir, SEO Temelleri yazımızda paylaşmıştık. SEO’nun adım adım derinlerine inmeden önce öncelikle SEO kavramlarını açıklamak istedik. SEO çalışmaları sırasında aşina olmanız gereken tüm kavramlar için bir SEO sözlüğü oluşturduk!

Arama motoru: İşlevi, kullanıcıların aranan herhangi bir konudaki web sayfalarını bulmalarına yardımcı olmak olan web sitesi.

Algoritma: Bir arama motorunun belirli bir arama sorgusuna yanıt olarak dizininde yer alan içeriği sıralamak için kullandığı bir dizi matematik denklem veya kural.

Organik Arama: Bir arama motorundaki ücretli reklam olmayan arama sonuçlarıdır. Bir arama motorunda indekslenmesine dayalı ve doğal olarak ortaya çıkan sonuçlardır. Organik arama sonuçlarında işletmelerin görünür olması SEO hedefidir.

SERP: Arama Motoru Sayfası Sonuçlarıdır. Bir arama motorunun bir kullanıcı bir arama değeri girdikten sonra gösterdiği web sayfalarının listesi olarak açıklanabilir.

Bot: Web robotları, web tarayıcıları, internet botları, örümcekler gibi çeşitli nedenlerle (web sayfalarını indekslemek, istenmeyen e-posta göndermek vb.)

Örümcek: Web robotları, web gezginleri, internet botları gibi çeşitli nedenlerle (web sayfalarını indekslemek, spam yapmak vb. için) web’i otomatik olarak taramak için yazılmış programlar.

Anahtar kelimeler: Belirli bir web sayfasının konusunu belirlemek için arama motorları tarafından kullanılan kelimeler.

Anahtar Kelime Yoğunluğu: Belirli bir web sayfasında bir anahtar kelime veya anahtar kelime öbeğinin ne sıklıkla kullanıldığı.

SEO: Arama motoru optimizasyonu. Bir web sitesini, arama motorlarının organik listelerinde iyi performans gösterecek şekilde iyileştirme çalışmalarıdır.

301 Yönlendirme: Eski bir web sayfasını yeni bir konuma yeniden yönlendirme yöntemi. Daha basitçe, ziyaret etmeye çalıştığınız web adresi için başka bir web sayfası görüntülemek. 301, hareketin kalıcı olduğunu ima eder.

Bağlı pazarlama: Bir reklamverenin bir bağlı kuruluşa, sitesine olay odaklı trafik çekmek için ödeme yaptığı bir pazarlama programı. Bir etkinlik, öncelikle reklamverenlerin sitesinde bir siparişi tamamlamaktır, ancak basitçe bir tür olası satış yaratma olabilir. Ortak, siparişe veya müşteriye dayalı bir komisyon alır.

AJAX: Eş zamansız JavaScript ve XML. Daha son kullanıcı dostu web sayfaları tasarlamanın ve kullanıcı veri istediğinde daha hızlı yanıt vermenin bir yolu. Pratikte AJAX’a iyi bir örnek Google Haritalar’dır.

Alt Etiket: Görüntüler görüntülenemediğinde alternatif metin sağlamak için genellikle IMG etiketinde kullanılan bir HTML niteliği.

Çapa Etiketi: Başka bir belgeye veya web sayfasına veya geçerli web sayfasındaki bir yer imine bağlantı oluşturmanıza olanak tanıyan bir HTML etiketi.

Blog: İnternet sitesi günlüğüdür. Bir tür çevrimiçi dergi.

Geri bağlantı: Bir web sitesinden gelen ve başka bir web sitesine veya web sayfasına yönlendiren bağlantılar.

Beyaz Şapka SEO: Daha yüksek sıralama, daha fazla trafik vb. elde etmek için kabul edilen iyi niyetli SEO uygulamalarının kullanılmasıdır.

Siyah Şapka SEO: Daha yüksek sıralamalar ve daha fazla trafik elde etmek için SEO uygulamalarına kabul edilmeyen veya hoş karşılanmayanların kullanılması.

Dönüşüm: Belirli bir ürünün satın alınması veya bir kayıt formunun doldurulması gibi önceden belirlenmiş bir hedefi yerine getiren web trafiği.

Gizleme: Bir arama motoru örümceğine normalde görünenden farklı bir web sayfası gösterme. Genellikle spam gönderenler tarafından kullanılan yöntem.

CPA: Edinme Başına Maliyet. Sitenizde belirli bir eylemi veya olayı (satış veya olası satış yaratma vb.) Yönlendirmek için bağlı bir pazarlamacıya ödenen ücret.

TBM: Tıklama başına maliyet. Web trafiğinin edinilmesiyle ilgili masrafı ölçmenin tipik oranı.

CSS: Basamaklı Stil Şablonu. Belirli bir sayfanın veya web sitesinin nasıl görüneceğini açıklamak için kullanılan bir dil. Yazı tipi stillerini, grafik düzenlerini, rengini vb. Kontrol etmek için kullanılır.

Dinamik Web Sitesi: İçeriği sabit olmayan bir web sitesi. Bir sayfada gösterilenler, kullanıcı tarafından seçilen etkinliklere ve / veya programa dayalı olarak yönlendirilir.

Statik Web Sitesi: İçeriği sabitlenmiş (değişmeyen veya manuel olarak değiştirilmesi gereken) bir web sitesi veya web sayfası.

Google Page Rank: Google PageRank, web’de bir sayfanın ne kadar önemli olduğunu gösteren sayısal bir değerdir.

Google Maps: (eski adıyla Google Yerel), normal web sayfalarında bahsedilen fiziksel adresleri arar. Bu sonuçları, işletme listeleri ve haritalarla birlikte ziyaretçilere sağlar. Ürüne özgü arama motorları], belirli bir coğrafi bölgede satılan ürünler hakkında bilgi toplamak için hedeflenen web taraması ve doğrudan beslemeler gibi teknikleri kullanır.

Açılış sayfası: Belirli bir konu, ürün veya dönüşüm hedefine göre tasarlanmış içerik açısından zengin bir web sayfası. Genellikle bir web sitesinin ana gezinme öğesi.

LSI: Gizli Anlamsal İndeksleme veya kısaca LSI, Google (ve muhtemelen diğer arama motorları) tarafından kelimelerin bir web sayfası bağlamında birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu belirlemek için kullanılan bir algoritmadır. “Kurabiyeler” ile ilgili bir makale, örneğin çikolata, şeker, un veya hamur gibi kelimeler içerebilir.

Bölgesel arama: Kullanıcıların yerel işletme listelerinin yapılandırılmış bir veri tabanına karşı coğrafi olarak kısıtlanmış aramalar göndermesine olanak tanıyan özel İnternet arama motorlarının kullanılmasıdır.

Meta etiketleri: Bir arama motorunun belirli bir web sayfasının amacını ve konusunu belirlemesine yardımcı olan web sayfasına özel, açıklayıcı bilgiler. Ortak meta veriler, bir web sayfasının açıklamasını ve anahtar kelime listesini içerir.

Ücretli Bağlantı Oluşturma: Arama motorlarında sıralamanızı / ağırlığınızı artırmak için sitenize bir ücret karşılığında tekrar bağlanmak isteyen web siteleri.

TBÖ: Tıklama başına ödeme. Bir reklamverenin reklamları için ödeme yaptığı (belirli bir web sitesinde gösterilen) reklamcılık yöntemi, ancak ve ancak birisi reklamı gerçekten tıklarsa.

Karşılıklı Bağlantı: A web sitesinden B web sitesine bir bağlantı yerleştirme uygulaması kesinlikle çünkü web sitesi A web sitesine bağlantı veriyor. Sırtınızı kaşıdım, siz benim sırtımı kaşıdınız.

SEM: Arama Motoru Pazarlaması. Bir web sitesini arama motorları aracılığıyla pazarlama eylemi; bu, organik listelerde sıralamayı yükseltmek, ücretli listeleri satın almak veya bunların ve arama motoruyla ilgili diğer etkinliklerin bir kombinasyonu olsun.

Giriş Sayfası: Tipik olarak grafik ağırlıklı bir tanıtım web sayfası (bir web’de sörfçü tarafından görülen ilk sayfa). Yalnızca dikkat çekme amaçlıdır. İçerik açısından zengin değil (varsa). Göz şekeri.

Ek Sonuçlar: Google’ın ana dizinde olmaya değer bulmadığı ikincil web sayfaları dizini. Bu kavram, Google tarafından halka açık bir şekilde ortadan kaldırıldı, ancak aslında hala kolayca tanımlanamayan bir şekilde var olduğunu hissediyorum.

Başlık Etiketi: Belirli bir web sayfasının gerçek “başlığını” belirleyen bir meta veri öğesi. Başlık, tarayıcınızın üst çubuğunda görünen şeydir. Aynı zamanda arama motoru sonuç listelerinde gösterilen köprüdür.

TLD: Üst düzey alan. Üç ana alan adı uzantısı: .com, .net, .org gibi düşünülebir.

URL: Tekdüzen Kaynak Bulucu. Veya daha yaygın olarak bir web adresi.

Robots.txt: Robots.txt dosyası arama motoru yazılımlarının siteyi ilk ziyaret ettiğinde baktığı dosyalardan bir tanesidir ve site ile ilgili hangi sayfaları ziyaret edeceği, hangilerini kayıt altına almaması gerektiği ile ilgili bilgiler sunar.

Nofollow Link

PageRank içerisinde kullanılan bir SEO terimdir. Farklı bir sayfaya link verildiğinde PageRank değerinin göze alınmayarak bağlantı verilmesi gerektiğini söylemektedir. Fakat link verme süreci devamlı değiştiği için Nofollow linkin değeri de devamlı değişmektedir. Nofollow linkler de hiçbir şekilde PageRank değeri kullanılmaz. Asıl ortaya çıkış amacı ise, Google’ın yorumlara eklenen linklerin ve spam linklerinin artması sonucu oluşan sıkıntıları engellemektir.

Dofollow Link

PageRank algoritması için kullanılan bir SEO terimdir. Nofollow link aksine, PageRank puanının kullanılmasına izin verir. Diğer sitelerin sizin sitenizin PageRank puanından yararlanmasını sağlar. Aslında verdiğiniz linklere hiçbir özellik vermediğinizde Dofollow link oluşturmuş olursunuz. Default olarak tanımlanan tüm linkler Dofollow linklerdir. Sitenize erişim açıktır ve siteniz arama motorları tarafından izlenebilir durumdadır.

Snippet: Arama sonuçlarında başlıklar altında yer alan zengin metin alanlarına verilen isimdir.

On Page SEO: Site içerisinde yapılan düzenlemelerdir.

Off Page SEO: Site dışında yapılan SEO çalışmalarıdır.

Index: Web sitelerinin arama motorlarında yapılan aramaların sonuçlarında gösterilmeye başlaması anlamında kullanılır.

A/B Testi: Farklı bir değişkenin dönüşümler üzerindeki etkilerini ölçmek için en az iki web sayfasını karşılaştırmak için kullanılan kontrollü bir denemelere verilen isimdir. Sayfalar, ziyaretçilere yeterli miktarda performans verisi toplamak için yeterince uzun süre gösterildikten sonra, kazanan sürüm kullanılır. Aynı işlem SEM işlemlerinde de kullanılır ve kazanan reklam varyasyonu kullanılır.

Başlık (Heading) H1-H6 Etiketi: Başlık etiketleri H1 ile başlayıp H6 speratörleri ile ifade edilen html etiketleridir. Önem derecesine göre H1 en önemli ve H6 en az önemlidir. Arama motoru botlarına sayfanın içeriği konusunda yol gösterdiği ve ziyaretçilerin içeriği okumalarını kolaylaştırdığından mutlaka kullanılmaları gerekmektedir. SEO açısından değerli etiketlerdir.

Çıkma Oranı (Bounce Rate):Çıkma Oranı (Bounce Rate); Bir web sitesindeki ziyaretçinin ilk geldiği sayfadan başka sayfayı ziyaret etmeden ayrılması sonucunda oluşan orandır. Hemen çıkma oranları sektöre göre değişiklik göstermektedir. Hemen çıkma oranı potansiyel içeriği veya web sitesi sorunlarını gösterebilse de, Google’a göre doğrudan bir sıralama faktörü değildir.

Cache (Önbellek): Önbellek; Sayfa yükleme sürelerini azaltmak için web sitesinin içeriğini geçici olarak depolayan bir teknolojidir. Site içindeki görselleri, css kodlarını ve java script dosyalarını depolayarak sayfa yükleme sürelerinde yüksek hızlara ulaşabilinmektedir.

Status Codes (Durum Kodları): Bir kullanıcının sayfadaki bir linke tıklandığında sunucu tarafından dönen yanıt kodlarıdır. Bu link bir web sayfası, dosya veya bir form gönderildiğinde sunucu tarafından gönderilir. SEO için önemli olan ortak HTTP durum kodları

200 (tamam)

404 (Bulunamadı)

410 (Gitti)

500 (Server Error – Servis Hatası)

503 (Hizmet Kullanılamıyor)

Featured Snippet (Öne Çıkan Snippet): Google’da yapılan aramalar soru şeklinde yapılıyorsa, örneğin kim, ne, ne demek, nerede, ne zaman gibi, Google bazen arama sonuçlarının üzerinde bu aramanın özet bilgisinin yer aldığı özel bir blok gösterir. Bu özet cevabının bulunduğu bu kutuya featured snippet denir. Bu bazen direkt cevap, bazende liste şeklinde olur. Google öne çıkan snippetta yayınlanan cevabı yine ana sayfa organik arama sonuçlarında listelenen sitelerden birinden çekilip yayınlar.

Geri Bağlantı (Backlink): Backlink; Harici web sitelerinin sitenize verdiği bağlantılar için kullanılan terimdir. SEO açısından çok önemlidir. Birçok arama motoru backlinklere göre web sitesinin otorite puanını belirler. Ayrıca siyah şapka SEO tekniklerinde en çok uygulanan işlemlerin başında gelir.

Long-Tail Keyword (Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime): Özellikle yeni sitelerin tercih etmesi gereken aranma hacmi düşük daha az popüler kelimeler için kullanılan terimdir. Hedeflenen ana kelimenin arkasına 2 veya daha fazla kelime ekleyerek oluşturulur. Birçok Seocu önemsemeyebilir ama Google İstatistikleri uzun kuyruklu kelimelerin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Niş (Niche): Küçük bir tutkulu insan grubundan oluşan özel bir pazar veya ilgi alanı.

PPC (Tıklama Başına Ödeme): Vermiş olduğunuz bir reklama bir kullanıcının tıklaması sonucu para ödemesi şeklinde hazırlanmış reklamlardır. Ödenecek miktar verilen teklif, site ve reklam alaka düzeyi, hesap geçmişi ve diğer reklam verenler ile girilen rekabete göre değişmektedir.

Responsive Website (Duyarlı Web Sitesi): Kullanıcının ekran boyutuna göre otomatik olarak adapte olmak için tasarlanmış bir web siteleri için kullanılan terimdir. Kullanıcılar ister masaüstü ister mobil cihaz ile sitenize erişsin içerikleriniz kullanıcının ekran ölçüsüne göre otomatik olarak uyarlanır. Responsive tarasım, mobil uyumlu site gibi isimlerde kullanılır.

ROI (Yatırımın Geri Dönüşü): SEO faaliyetlerinin performansını ölçmenin bir yolu. Bu, organik arama yoluyla elde ettiğiniz gelirin toplam yatırımın maliyetine bölünmesi ve ardından 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır. Bu ayrıca ücretli reklamlarda yatırım geri dönüşü olarakta kullanılan bir terimdir.

SSL Sertifikası: Web sitesi kimlik doğrulaması için ve Güvenli Yuva Katmanı teknolojisini kullanarak sunucuya gönderilen bilgileri şifrelemek için kullanılan dijital sertifikadır. Günümüzde SEO açısından bir kriterdir. Ücretsiz ve ücretli olarak SSL sertifikası alınabilir. Ücret ödenerek alınan SSL sertifikaları SEO için daha kıymetlidir.

Tıklama Oranı (TO) Click-Through Rate (CTR): Tıklama Oranı (TO) ; İnternet kullanıcılarının arama motoru organik arama sonucuna tıklama oranıdır. Yüzde olarak ifade edilen bu oran organik arama sonuçlarındaki tıklama sayısı ile gösterim sayısının bölünüp 100 ile çarpılması ile bulunur. Örnek kullanıcılar Google’da 375 kez armut araması yaptı ve siteniz bu kadar aramada sadece 75 kez tıklandı. Tıklama oranınız: (75/375) x 100 = %20 olacaktır.

XML: Genişletilebilir programlama dilidir. Arama motorlarının web sitesi verilerini anlamak için kullandığı dillerden bir tanesidir. Şahsi fikrim dünyanın en iyi programlama dilidir. Çünkü oldukça basittir ve diğer tüm diller xml’i okuyabilir. Belkide bu sebepten geliştirmeye bile gerek duyulmamıştır.

Yönlendime (Redirect): Bir web sayfasını alakalı farklı bir web sayfasına gönderen teknik bir işlemdir. Bu yönlendirme hem kullanıcılar için hemde arama motoru botları için yapılabilir. SEO açısından baktığımızda 2 türlü yönlendirme vardır ve bunlar 301 – 302 kodları ile belirtilir. 301 kalıcı yönlendirmedir ve genelde site adresleri değiştiğinde kullanılır. 302 yönlendirmesi ise geçici yönlendirmedir. Site veya bir sayfanız geçici olarak kapatıldığında kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir