Dijitalleşen dünyada sizler de artık kendi markanızın sahibi olup sanal dünyaya iz bırakmak istiyorsunuz değil mi? İşte sizler için geniş kapsamlı e-ticaret sitesi nasıl oluşturulur, kendi e-ticaret sitemi nasıl kurabilirim, sıfırdan e-ticaret web sitesi nasıl açılır gibi sorulara geniş kapsamda inceleyip hosting sürecinden başlayıp tüm detaylarıyla ele aldık! Görerek daha verimli bilgi edinirim diyenlerdenseniz; e-ticaret sitesinin nasıl kurulacağını adım adım anlattığımız videoyu izleyip siz de kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, e-ticaret kervanına sizler de katılabilirsiniz.
Öneri Yazılar;
E-Ticaret Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
E-Ticaret Sitesi Kurmanız İçin Gerekenler
İçindekiler
E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin İlk Adım Nedir?
Öncelikle hangi içerik yönetim sistemini kullanacağınıza karar vermeli ve sonraki adımlara geçmelisiniz. Dünyadaki her 3 web sitesinden birinin WordPress içerik yönetim sistemi kullanılarak inşa edildiğini daha önceki yazılarımızda ayrıntısıyla belirtmiştik. Bu yüzden sıfırdaan e-ticaret sitesini en ekonomik şekilde kendiniz yapmak istiyorsanız WordPress’in ücretsiz bir eklenti olarak sunduğu WooCommerce isimli e-ticaret altyapısı sağlayan sistemini kullanabilirsiniz. Pekii işlemlere başlayalım, WooCommerce tabanlı e-ticaret sitemizi kuralım;
Domain ve Hosting Nedir?
Bir web sitesi oluştururken sunucu ve alan adına ihtiyaç duyacağınızı belirtmek isteriz. Domain ve hosting bir web sitesi kurmak için olmazsa olmazlardandır. Web barındırma, web sitenizin tüm dosyalarının bulunduğu yerdir. Web sitenizin gerçekte yaşadığı evi gibi düşünülebilir. Özetle tüm internet sitelerinin bu barındırma alanına ihtiyacı vardır. Birisi bir tarayıcıya alan adınızı girdiğinde, alan adı web barındırma şirketinizin bilgisayarının IP adresine çevrilir. Bu bilgisayar, web sitenizin dosyalarını içerir ve bu dosyaları kullanıcıların tarayıcılarına geri gönderir. Dolayısıyla hosting hizmeti kullandığınızda, sunucunun çalışmasından emin olma görevi hosting sağlayıcısına düşer. Aynı zamanda olası güvenlik ihlalinin önüne geçmek, tüm bilgi arşivinizi ve veri tabanlarınızı sunucuda depolamak yine bir ana bilgisayarın görevdir.
Alan adları ve web barındırma iki farklı hizmettir. Ancak, web sitelerini mümkün kılmak için birlikte çalışırlar. Temelde bir alan adı sistemi, sürekli güncellenen devasa bir adres defteri gibidir. Her alan adının arkasında, web sitesinin dosyalarını depolayan web barındırma hizmetinin bir adresi vardır. Alan adları olmadan, insanların web sitenizi bulması mümkün olmayacağı gibi web barındırma olmadan da bir web sitesi oluşturulamayacaktır.
Web Hosting Nasıl Kurulur?
Birçok hosting barındırma hizmeti sunan hosting firmaları bulunmaktadır. Minik bir gezintiye sizlere en uygun olanı arasından seçebilirsiniz. Biz A2A Dijital olarak Turhost’un teknik alt yapısını kullanıyoruz. Oldukça da memnunuz hostinge dair hiçbir fikriniz yoksa bize güvenebilir ve Turhost’un sunucu hizmetini kullanabilirsiniz.
WordPress ile %100 uyumlu çalışan hosting paketlerini inceleyerek web sitenize uygun en iyi WordPress hosting paketini seçebilirsiniz. Turhost’un sunmuş olduğu paketler şu şekildedir.
E-ticaret siteniz için hali hazırda kurulmuş, size getiri sağlayan bir ticaretiniz yoksa başlangıç paketini tercih edebilir rahatlıkla kullanabilirsiniz. Her anlamda ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Başlangıç paketini satın alarak devam ediyoruz.
Şimdi alan adı seçimi yapmamız gerekiyor. Turhost yeni açılan hesaplarda domain alırken 4.99 dolarlık bir kampanya sunuyor. İşletmenize uygun bir alan adını burada belirleyip uygunluk durumunu kontrol etmelisiniz. Biz a2ayoutube.com alan adını satın alarak ilerliyoruz.
Bir WordPress başlangıç hosting paketi ve en uygun fiyatlı .com uzantılı bir alan adını satın almak için 26.99 dolarlık bir ücret ödeyip adım adım sıfırdan e-ticaret sitemizi kurmaya devam ediyoruz.
WordPress Nasıl Oluşturulur?
Alan adı ve domaini belirlemenin ardından kendi wordpressinizi kolaylıkla oluşturabileceğiniz aşamaya geçmiş bulunuyoruz. Turhost altyapısıyla hosting hizmeti aldığımız için Turhost’un hosting yönetim paneli karşınıza çıkacaktır. Burada WordPress Yönetimi sekmesine tıklayarak kendi WordPress hesabınızı oluşturabilirsiniz.
Burada kullanacağınız protokolü seçerek işlemlere başlayabilirsiniz. http, https, www gibi protokolden istediğinizi seçebilirsiniz. Ardından alan adınızı ve gerekli yerleri doldurduktan sonra yeni WordPress oluştur sekmesine tıklayarak wordpressinizi oluşturmuş olursunuz.
WorPress’inizi oluşturduktan sonra admin paneline tıklayarak wordpressinin yönetim paneline geçiyoruz. İşlemlere başlamadan önce eklentilere tıklayıp LiteSpeed Cache eklentisini pasif hale getirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü woocommerce tabanlı e-ticaret sitesi oluştururken yapmış olduğunuz çalışmaların bazılarının önbellekten görülmesinin önüne geçilmelidir. İnşa halindeyken bu cache eklentisinin etkisiz olması bizce önemli bir detaydır.
Evet şimdi görünüm sekmesinden kullanacağımız temayı seçiyoruz. Görünüm sekmesinden temalara girerek yeni ekle butonuna tıklayıp, arama çubuğuna astra yazıyoruz. Çünkü astra ücretsiz olarak kullanabileceğimiz pek çok özellikleri olan bir tema. Astra temasını kurup etkinleştiriyoruz.
Temamızı kurmamız ardına yeniden eklentiler menüsünden yeni ekleye tıklayarak starter templatesi kurup, etkinleştiriyoruz. Starter templatesi kurduktan sonra hemen görünüm menüsünün alt başlığı olarak starter templatesin geldiğini görebiliyoruz. Starer templatese tıklandığında web sitenizi ne ile inşa edeceğinize ait 4 farklı seçenek sunuyor. Bizler sıklıkla elementor sayfa inşa edici aracını kullanıyoruz ve sizlere de gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz. Elementoru seçip işlemlerimize hızla devam ediyoruz.
WordPress E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
Elementor sayfa inşa edici aracı seçtikten sonra karşımıza hazır şekilde sunulan template yani şablonları görüyoruz. Sağ üst kısmında AGENCY yazan şablonların ücretli hazır şablonlar olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Hemen üst kısımda arama çubuğunun olduğunu görebilirsiniz. Burada kullanmak istediğiniz şablonları filteleyebilir yalnızca ihtiyacınız olan şablonları görme imkanı sağlayabilirsiniz. Ücretsiz e-ticaret sitesi kurmamız için biz buradan free ve e-commerce filtrelerini tıklayarak uygun şablonu buluyoruz. Bizler brandstore temasını seçmeyi tercih ediyoruz sizler de buradan web sitenize en uygun olacak şablonu seçerek web sitenizi inşa etmeye hazır hale gelebilirsiniz.
Şablonu içe aktarırken bir anket sunuluyor seviyenize uygun olarak işaretleyip tüm şablonu içe aktarabilirsiniz. İç aktarma sırasında tüm eklentileri sizin için ayrı bir efor sarf etmenize gerek kalmadan yükleyecek ve sizler de bunu eklentiler kısmında göreceksiniz. Sizin için WooCommerce’i hazır demo içerikleri bu aşamada içe aktarmış olacaktır. İndirme tamamlanınca view site kısmında doğrudan sitenizi görüntüleyebilirsiniz. Şimdi özelleştirme işlemlerimize başlayabiliriz.
WordPress yönetim paneline girdiğimizde sayfalar menüsünü tıklayarak sabit sayfalar üzerinde değişiklik ve güncelleme gerçekleştirebiliriz. Tamamen size özel bir web sitesi inşa etmek için özel ve kullanışlı farklı ayarlar ve değişiklikler yaparak sitenizi güncelleyebilirsiniz. Öncelikli olarak sayfalar kısmında mevcut sayları hızlı düzenle sekmesine tıklayarak ismini değiştirebilir, Türkçeye çevirebilirsiniz. Siz işlemi yapıp güncellediğiniz takdirde doğrudan sitenizdeki görünümü de değişecektir. Sayfalarımızın ismini Türkçeye çevirip nasıl göründüğünü kontrol ediyoruz. İsmi güncellenmeyen bir sabit sayfa kaldı ise yine wordpress yönetim panelinden görünüm menüsünün menüler alt sekmesine tıklayarak burada menülerde istediğiniz gibi değişiklik yapabilirsiniz. Sıralamasını güncelleyebilir, sürükleyerek görünümünü değiştirebilirsiniz.
Kategori Düzenlemesi Nasıl Yapılır?
Menülerde kategori düzenlemesi gerçekleştirirken görünüm sekmesinin menüler kısmında yapabileceğiniz değişikliklerin olduğu sayfayı görebilirsiniz. Sayfanın hemen sağ üst kısmında ekran tercihleri kısmına tıklayarak menüde görünmesini isteyeceğiniz alanların tercihini yapabilirsiniz. Ürün kategorileri, ürünler gibi çeşitli başlıklar bu alanda görebilirsiniz. Hemen yanındaki kutucuğu işaretleyerek menüde kullanabileceğiniz alanları seçmiş olursunuz.
Ürünler kısmında yapacağımız güncellemelerde de eğer yeni bir kategori eklemek istiyorsanız yeni ekle kısmına tıklayarak yeni bir kategori oluşturabilir veya mevcut kategorilerinizi düzenle sekmesine basarak düzenleyebilirsiniz.
Ürünler sekmesine tıklayarak tüm ürünleri görüntüleyebilir ve burada da gerekli değişiklik ve güncellemeleri yapabilirsiniz. İsimi hızlı düzenle kısmından düzenlerken içerik, görsel gibi çok çeşitli alanları düzenle sekmesine tıklayarak düzenleyebiliriz.
WooCommerce Ayarları Nasıl Yapılır?
WooCommerce tarafında ayarların nasıl yapıldığını merak ediyorsanız yönetim panelinin WooCommerce menüsüne tıklayarak buradaki ayarlar sekmesine tıklayarak başlayabilirsiniz. Örneğin bizim e-ticaret sitemizde para birimimiz TL olarak güncel değilken onu değiştirmek ile işe başlayalım benzer şekilde satış yapılacak ülkenin de güncellenmesi, para biriminin ne tarafta görüneceği, hangi ülkelere satış yapacağınız gibi çok çeşitli alanları buradan düzenleyebilirisniz.
Sayfalar Nasıl Düzenlenir?
Sayfa inşa edici aracı olarak elementou seçtiğimiz için düzenleyeceğimiz sayfaların hemen üst kısmında edit with elementor sekmesi göreceksiniz. Bu alana tıklayarak bulunduğunuz sayfayı dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
Ana sayfada başlık ve açıklama alanlarını ticaretiniz dikeyinde güncelleyerek değiştirebilirsiniz. Düzenlediğiniz alanının hemen orta kısmında bulunan noktalı işarete tıklayarak bulunduğunuz sectionu düzenleyebilirsiniz style kısmına tıklayarak ilgi görseli değiştirebilir yeni görsel ekleyebilirsiniz.
Alt kısımda buunan banner ve galeriyi de yine edit section butonunu tıklayarak doğrudan düzenleyebilir bu alanlara linkler yerleştirebilirsiniz. Hemen alt kısmında öne çıkan ürünleri de solda yazan koddaki sayıları değiştirerek güncelleme yapabilirsiniz. Örneğin 4 sütun olsun maksimum limit ürün 8 adet olsun dersek ona göre sistemden istenile kadar ürün çekilmiş olacaktır.
İletişim Sayfası Nasıl Düzenlenir?
Tüm sabit sayfalarda yine benzer şekilde düzenleme gerçekleştiriyoruz. Yalnızca düzenleme yapmak istediğiniz alan üzerine tıklayarak sizlere sunulan ayarları görebilirsiniz. İletişim sayfasında ek olarak bir form da eklemeyi düşündük ve ilgili alana bir iletişim formu yapılandırdık. İlgili alana wordpress yönetim panelindeki iletişim formunun kısa kodunu kopyalayıp yapıştırıyoruz.
İletişim formundaki alanları ayrı ayrı dilediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Formun bilgi girilecek kısmında yazan yazıları düzenlemek için adveced optiona tıklayarak çıkan alanı düzenlemeniz gerekmektedir. Eğer formda zorunlu doldurulması gereken alan yapmak istiyorsanız required kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir.
Görmüş olduğunuz gibi kendi e-ticaret web sitenizi kurmak bu denli kolay ve zahmetsiz! Youtube kanalımızda sizlere sunduğumuz ücretsiz eğitim videolarıyla e-ticaret sitenizi de daha işlevsel ve sıra dışı hale getirebilirsiniz. Sıfırdan e-ticaret sitesi kurmak için gerekli olan tüm detayları olabildiğince aktarmaya çalıştık. Daha özel ve ayrıntılı ihtiyaçlarınızı da mutlaka YouTube kanalımızdaki woocommerce eğitimi serisinde bulabilirsiniz. Yola yeni çıkacaklarınız varsa bol kazançlar dileriz. Yeni yazımızda görüşmek üzere hoşça kalın!