Sanal dünyaya sizler de hala katılmadınız mı? Tam anlamıyla fark edilebilmenin neredeyse tek yolu olan dijital dünyada siz de yer almak istiyorsanız sosyal medya hesaplarınızın yanında kurumsal ve güven veren bir internet sitesine de sahip olmanız gerekiyor. Özellikle bir hizmet sunuyorsanız çoğu kullanıcı sizleri doğrudan arama motorlarında anahtar kelimeler kullanarak arayacaklardır. Bu anlamda kendinize ait sizi tanıtan bir web sitenizin olması oldukça kıymetlidir. Web sitesi kurma rehberi için hazır mısınız?
Bizler A2A Dijital ekibi olarak kreatif web tasarım fikirleri sunarken bunları sizlerle paylaşmaktan hiç çekinmiyoruz. Web sitesi kurma rehberimiz ile sizler de kendi internet sitenizin tasarımını kendiniz yapabilir, dilediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. Şimdi kendi internet sitenizi sıfırdan başlayıp adım adım nasıl profesyonel bir hale getirebilirsiniz gelin birlikte bakalım;
Öneri Yazılar;
WordPress Yönetim Paneli Nasıl Kullanılır?
İçindekiler
Web Sitesi Nasıl Kurulur?
Öncelikle bir internet sitesine sahip olabilmeniz için web sitenizi barındırabileceğiniz bir hostinge ve alan adına (domain) sahip olmanız gerekiyor. Bizler dünyada en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olan WordPress alt yapısını severek kullanıyoruz. Pek çok farklı eklenti ve geliştiricisiyle WordPress her anlamda muhteşem bir deneyim sağlıyor. Konu hakkında hiçbir fikriniz yoksa sizlere de hiç düşünmeden WordPress altyapısını kullanmanızı tavsiye ederiz. Bizler sıfırdan internet sitesi kurma rehberi oluştururken yine WordPress kullanarak adım adım aşamalarını sizinle paylaşacağız.
Örneri Yazılar;
WordPress Hosting Paketi Nasıl Satın Alınır?
Bizler web sitesi kurma işlemi için WordPress altyapısını kullandığımızdan dolayı bir WordPress hostingi ve alan adı satın almamız gerekiyor. Haricinde tamamen ücretsiz eklenti ve temalar kullanarak kullanarak web sitemizi inşa edeceğimiz için başka bir ücretle karşılaşmayacağız.
Hosting Paketi Nasıl Seçilir?
Eğer inşa etmek istediğiniz site, web sitesi kurma işleminiz için şahsi bir blog hesabı olacak ise giriş hosting paketlerini tercih edebilirsiniz. İş amaçlı ve kar elde etmek için bir web sitesi oluşturacaksanız daha profesyonel hosting paketleri tercih edebilirsiniz. İş için kuracağınız web sitesinde ticaretinize yeni başlayacaksanız başlangıç paketlerini tercih edebilirsiniz. Aylık çekmek istediğiniz trafik miktarını, ihtiyacınız olan CPU miktarı, e-mail kotası, Ram miktarı gibi pek çok metrik hosting paketlerinin içerisinde kategorize edilmiştir. İhtiyacınız olan web sitesine uygun olacak hosting paketini satın alarak işlemlerinize başlayabilirsiniz. Bizler şahsi bir Web sitesi kurma işlemi için giriş hosting paketini satın alarak ilerliyoruz. Hosting paketini satın al butonuna tıklayınca almak istediğiniz alan adını belirlemeniz gerekiyor. Seçeceğiniz alan adı yalnızca size ait olacağı için bu konuda özenli olmalı ve sektörünüzle ilgili kelimeler kullanmaya gayret etmelisiniz. Alan adını belirledikten sonra satın alma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Öneri Yazılar;
Muhteşem Alan Adı Nasıl Seçilir?
WordPress Nasıl Oluşturulur?
Hosting ve domain alma işlemini tamamlamanız ardına karşınızda bir Hosting yönetim paneli göreceksiniz. Bu hosting yönetim panelinden hemen sol menüde göreceğiniz WordPress yönetimine tıklayarak oldukça kolay bir şekilde wordpressinizi oluşturabilirsiniz. Yeni WordPress Oluştur butonuna tıklayıp tercih ettiğiniz alan adını ve protokolünü seçerek kendi wordpressinizi oluşturabilirsiniz. WordPress Yönetimi sekmesinde wordpressinizin oluşturulduğu alanı görebilirsiniz. Bu alanda Admin Paneli butonuna tıklayarak web sitenizi düzenleyeceğiniz alana doğrudan giriş yapabilirsiniz.
WordPress Yönetimi sekmesinde wordpressinizin oluşturulduğu alanı görebilirsiniz. Bu alanda Admin Paneli butonuna tıklayarak web sitenizi düzenleyeceğiniz alana doğrudan giriş yapabilirsiniz. WordPress Hosting paketi satın aldığınızda doğrudan LiteSpeed Cache eklentisi etkin bulunmaktadır. Bizlerden tavsiye web sitenizi inşa ederken bu cache eklentisini etkisizleştirmeniz olacaktır. Çünkü yapmış olduğunuz güncelemeleri değil ön bellekteki verileri sizlere sunarak yanılmanızı sağlayabilir. İnşa aşamanız bittiğinde eklentiyi yeniden etkinleştirip sizlere sunduğu avantajları deneyimleyebilirsiniz.
Ücretsiz Web Sitesi Kurma;
WordPress Tema Nasıl Kurulur?
WordPress altyapısını kullanarak inşa ettiğiniz web sitesinin temasını seçmek oldukça önemli bir konudur. Bu konuda acele karar vermemeli, sektör dikeyinize uygun kolaylık ve şablonları içeren temayı seçmelisiniz. Bizler tamamen ücretsiz bir web sitesi kurmak istediğimiz için pek çok fayda sağlayan Astra temasını kullanmayı tercih ettik. Sol menüden görünüm sekmesine tıklayarak temalar kısmına geçiş yapıyoruz. Bu kısımdan doğrudan Astra temasını etkinleştirebilir veya yeni ekle butonuna tıklayıp arama çubuğuna astra yazarak temayı kurup etkinleştirebilirsiniz. Şimdi Astra temasını kullanarak web sitesini inşa etmeye başlayabiliriz.
Temayı yükledikten sonra starter templates eklentisini yükleyerek kullanacağınız şablonu tercih edebilirsiniz. Bu kısımda sizin sektör veya ilgi alanı dikeyinize uygun olan ücretsiz şablonları filtreleyebilir ve gönlünüzce seçim yapabilirsiniz. Bizler örnek bir şablon oluşturmak adına herhangi bir temayı içe aktaracağız. Sizler de bizimle eş zamanlı adımlar atarak daha rahat bir web sitesi kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
Temamızı kurmamız ardına yeniden eklentiler menüsünden yeni ekleye tıklayarak starter templatesi kurup, etkinleştiriyoruz. Starter templatesi kurduktan sonra hemen görünüm menüsünün alt başlığı olarak starter templatesin geldiğini görebiliyoruz. Starer templatese tıklandığında web sitenizi ne ile inşa edeceğinize ait 4 farklı seçenek sunuyor. Bizler sıklıkla elementor sayfa inşa edici aracını kullanıyoruz ve sizlere de gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz. Elementoru seçip işlemlerimize hızla devam ediyoruz.
Şablonu içe aktarırken bir anket sunuluyor seviyenize uygun olarak işaretleyip tüm şablonu içe aktarabilirsiniz. İç aktarma sırasında tüm eklentileri sizin için ayrı bir efor sarf etmenize gerek kalmadan yükleyecek ve sizler de bunu eklentiler kısmında göreceksiniz. Sizin için hazır demo içerikleri bu aşamada içe aktarmış olacaktır. İndirme tamamlanınca view site kısmında doğrudan sitenizi görüntüleyebilirsiniz. Şimdi özelleştirme işlemlerimize başlayabiliriz.
Logo Nasıl Yapılır?
Bir web sitesi oluştururken isminiz, logonuz dijital dünyadaki kimliğiniz olacaktır. Dolayısı ile öncesinde mutlaka bir logo çalışması yapmanızı veya bu hizmeti sunan logo tasarımcılarından hizmet almanızı tavsiye ederiz. En kolay şekilde kendi logomu nasıl yapabilirim diye soracak olursanız Canva.com bizlerin çok sık kullandığı pek çok özellik sunan bir grafik tasarım platformudur. Sizler de Canva’yı ücretsiz olarak kullanarak kendi logonuzu kendiniz tasarlayabilirsiniz.
WordPress’te Sayfalar Nasıl Düzenlenir?
Bir şablon içeri aktardığınızda sabit sayfaların hemen üst kısmında edit with elementor ibaresini göreceksiniz. Bu alana tıklayarak bulunduğunuz sayfayı tamamen yenileyebilirsiniz. Görselleri, yazıları, butonları veya geçişleri tamamen size özel hale getirebilirsiniz.
Elementor Nasıl Kullanılır?
Bir sayfayı düzenlerken düzenleme yapmak istediğiniz alanların üzerine tıklayarak doğrudan güncelleme yapabilirsiniz. Veya düzenleme yapmak istediğiniz bölümün hemen orta kısmında bulunan noktalı alana tıklayarak düzenleme ekranını açabilirsiniz. Üzerine tıklayarak yazıları değiştirebilir, style kısmına tıklayarak mevcut görseli değiştirebilirsiniz.
İçe aktarmış olduğunuz şablonlarda değişiklik yaparken header üst kısım, footer alt kısımı düzenlemekle işlemlerinize başlayabilirsiniz. Header ve footer kısımlarında düzenleme yapmak için sayfanın hemen sol üst kısmında bulunan özelleştir sekmesine tıklayarak özelleştirme ekranını açabilirsiniz. Özelleştirme ekranını açtığınızda düzenleme yapabileceğiniz pek çok farklı alan görebilirsiniz. Bu alanlardan header builder ve footer buildera tıklayarak alt ve üst kısımlarınızda düzenleme gerçekleştirebilirsiniz.
Header Nasıl Düzenlenir?
Sitenizi özelleştirerek doğrudan header ve footer güncellemesi gerçekleştirebilirsiniz. Header güncellemesiyle başlayacak olursak sayfanın hemen üst kısmında bulunan özelleştir sekmesine başlayarak özelleştirme ekranını açmamız gerekiyor. Bu alanda heder builder sekmesini hemen görebilirsiniz. Bu sekmeye tıklayarak rahatlıkla headerınızı düzenleyebilirsiniz.
Footer Nasıl Düzenlenir?
Web sitenizi özelleştirerek footer düzenlemesi yapabilirsiniz. Özelleştir sekmesine basıp hemen sayfanın en alt kısmına gelerek footerda düzenleme yapacağınız yerlere dokunmanız yeterlidir. Burada da her alan ayrı ayrı düzenlenebilir ve oldukça kolaylık sağlar.
Ana Sayfa Nasıl Düzenlenir?
Ana sayfa düzenlemesi yaparken içe aktardığınız deme içerik, görsel, buton gibi tüm verileri düzenleyebilirsiniz. Kendi sektör dikeyinize veya zevkinize uygun olacak şekilde özelleştirebilirsiniz. Ana sayfada düzenleme yapmak için düzenle yapmak istediğiniz alana tıklayarak düzenleme ekranını açabilirsiniz.Aynı zamanda düzenleme yapmak istediğiniz alanın hemen orta kısmında 6 noktalı işarete tıklayarak da düzenleme ekranını açabilirsiniz.
Farklı bir bilgi veya içerik kullanmak istiyorsanız elementorun düzenleme ekranında bulunan bilgileri sürükleyip istediğiniz alana bırakarak kullanabilirsiniz. Çünkü sürükle bırak mantığıyla çalışan elementor sayfa inşa edici aracının bu konuda bizlere sunduğu faydayı sizler de bu şekilde deneyimleyebilirsiniz.
Alt bölümlerde de yine benzer şekilde düzenleme yapmak istediğiniz alana yalnızca tıklamanız düzenleme ekranını açmanız için yeterli olacaktır.
Style kısmında fotoğrafları değiştirebilir veya advanced kısmından fotoğrafın, bölümün veya ilgili diğer kısımların sağ, sol, üst ve alt kısımdan boşluklar bırakabilirsiniz. Bölümlerinize hareket vermek istiyorsanız da advanced sekmesine tıklayarak motion effect belirlemeniz gerekmektedir.
Diğer bölümler de yine benzer şekilde düzenleme gerçekleştirilebilir. Hangi alanda düzenleme yapmak istiyorsanız üzerine tıklamanız yeterli olacaktır.
İletişim Sayfası Nasıl Düzenlenir?
Tüm sabit sayfalarda yine benzer şekilde düzenleme gerçekleştiriyoruz. Sadece düzenleme yapmak istediğiniz alan üzerine tıklayarak sizlere sunulan ayarları görebilirsiniz. İletişim sayfasında ek olarak bir form da eklemeyi düşündük ve ilgili alana bir iletişim formu yapılandırdık. İlgili alana wordpress yönetim panelindeki iletişim formunun kısa kodunu kopyalayıp yapıştırıyoruz.
İletişim formundaki alanları ayrı ayrı dilediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Formun bilgi girilecek kısmında yazan yazıları düzenlemek için adveced optiona tıklayarak çıkan alanı düzenlemeniz gerekmektedir. Eğer formda zorunlu doldurulması gereken alan yapmak istiyorsanız required kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir.
Düzenlediğimiz formun kodunu alarak iletişim sayfasındaki wpforms kısmına yapıştırarak bir iletişim formu eklemiş oluyoruz.
Adım adım kendi internet sitenizi hiçbir ücret ödemeden ücretsiz tema ve eklentilerle nasıl kurabileceğinizden bahsettik. Sahi sıfırdan web sitesi kurmak sandığınız kadar zor ve karmaşık değil değil mi? Yine karşılaştığınız pek çok problemin çözümünü paylaştığımız YouTube hesabımızdan bizleri takip edebilir aklınıza takılanları çekinmeden bizlere sorabilirsiniz. Faydalı içeriklerde yeniden görüşünceye dek hoşça kalın!