Merhaba güzel insan!
Bu yazımızda sizlere dünyanın en büyük internet sitesi oluşturma aracı olan WordPress’i anlatacağız ve öncelikle WordPress nedir WordPressle nasıl internet siteleri yapılabilir bunlardan bahsedeceğiz. Dilersen konuyu anlattığımız videoyu izleyebilir, aklına takılan her şeyi sorabilirsin!
Siz de kendi sitenizi yapmak için can atıyorsanız haydi anlatmaya başlayalım!
İçindekiler
1. Woordpress Nedir?
Aslına bakarsanız bir içerik yönetim sistemi yani CMS (Content Management System)’dir. Eğer bir akıllı telefon kullanıyorsanız, nasıl ki akıllı telefonlarımız bir işletim sistemi ile çalışıyorsa İOS ve Android gibi veya bilgisayarlarımız macOS ve Windowsla çalışıyorsa WordPress de internet sitelerinizi yönetebilmeniz için kullanabileceğiniz bir araçtır. Yani CMS (içerik yönetim sistemi)dir. Ücretsiz olması hem de gelişmiş olması sebebiyle dünyadaki en popüler araçtır. Siz bir internet sitesi yönetmek istiyorsanız, dosyalarınızı, makalelerimize, içeriklerinizi yüklemek istiyorsanız bir içerik yönetim sistemine ihtiyacınız olacaktır.
WordPress PHP ile yazılmış açık kaynaklı bir araçtır ve 2003 yılında geliştirilmiş, açık kaynaklı olması sebebiyle de dünyadaki milyonlarca kişinin geliştirmesiyle desteklenmektedir. Bugün WordPressi hhemen hemen bütün kıtalarda destekleyen insanların sayısı azımsanacak türden değildir. Bu sebepten dolayı çok hızlı bir şekilde dünyanın en popüler internet sitesi oluşturma aracını dönüşmüş durumdadır. WordPressle aklımıza gelebilecek hemen hemen her türlü internet sitesini oluşturabiliriz. Var olan içerik yönetim sistemleri arasında en güçlü ve popüler olanıdır.
WordPress.com’dan kendini nasıl anlattığına bakalım;
WordPress.org ve WordPress.com olmak üzere WordPressin iki farklı sitesi mevcuttur. WordPress.org açık kaynak kodlu, topluluğun bulduğu site iken, WordPress.com; WordPressi kullanabilmeniz için sahip olmanız gereken alan adı ve hosting’in de satışını yapan bir platformdur.
WordPress, gördüğünüz gibi kendinin dünyanın en popüler web sitesi oluşturucusu olduğunu belirtmiş ve biz de size daha önceki yazılarımızda dünyanın her üç sitesinden biri WordPress kullandığını belirtmiştik. WordPress bu oranı %39 olarak ifade etmiş yani 1/3 orandan daha fazlası.
WordPress kendi blogunuzu oluştururken sadece küçük işletmelerle sınırlı kalmayıp kurumsal şirketler tarafından da oldukça sık tercih edilmektedir. Fortune 500 şirketleri de wordpressi kullanır.
2. WordPressle Neler Yapabiliriz?
- Şirketiniz için WordPress tabanlı kurumsal bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
- E-Ticaret sitesi oluşturabilirsiniz. Youtube kanalımda konuyu bahsettiğimiz videoyu ve bir önceki yazımdan bunların eğitimi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- WordPressle kendinize bir blog oluşturabilirsiniz.
- Online eğitim, kurs sitesi açabilirsiniz. LearnDash gibi eklentileri satın alarak kendi kurslarınızı da satabilirsiniz.
- Forumlar oluşturabilirsiniz.
- Galeriler açabilirsiniz.
- Haber siteleri oluşturabilirsiniz.
- Online dergi siteleri açabilirsiniz.
- İş bulma siteleri kurabilirsiniz.
Ve daha aklınıza gelebilecek hemen her şeyi WordPress kullanarak yapabilirsiniz.
3. WordPress Kullanan Popüler Şirketler Hangileridir?
WordPressi kullanan siteler burada gördüğünüz gibi kategorize edilmiş durumda CNN, Forbes, New York Times gibi şirketler haber siteleri; Fortune 500 şirketleri içerisinde General Motors, UPS, eBay, SONY, Best Buy gibi şirketler de wordpress kullanmakta. Aynı zamanda sanatçılar da kültürel platformlarını güvenerek burada inşa ediyor.
4. WordPress Neden Kullanilabilir?
Neden internet sitemi WordPressle inşa edeyim dersenız avantajlarından bahsedeceğiz:
- Basittir.
En popüler içerik yönetim sistemi olmasının en büyük sebebi basit olması. Yani bir web sitesi oluşturmak istediğinizde illa ki kod yazabilmeniz gerekmiyor.
- Ücretsizdir.
Evet alan adı ve sunuyu alabilmeniz için bir ödeme yapmanız gerekiyor, bazen eklentilere ve temalara ayrıca para vermeniz gerekiyor ancak genel olarak ücretsizdir. Bugün Wix’i kullanmak istediğinizde site oluşturucusunu kullanmak için ücret ödemeniz gerekecektir. WordPressle böyle bir durumla karşılaşmazsınız.
- WordPress açık kaynaklıdır.
Dünyanın farklı birçok adresinden geliştiriciler destekler. Bu yüzden hızlı bir şekilde gelişir. Google ve Facebook yeniliklerine ayak uydurabilmek için bu uygulama geliştirici eklentileri kurarak ortamın getirdiği yeniliklere kolaylıkla uyum sağlayabilirsiniz.
- Kullanıcı dostudur.
Kolay içerik yönetim arayüzü sayesinde kendi sitenizi oluşturmanın en mantıklı yoludur. Yüzlerce tema ve eklentileriyle yapabileceklerinizi sınır olmadan gerçekleştirebilirsiniz.
- WordPress aynı zamanda mobil uygulamalara da sahiptir.
Telefonunuza kuracağınız bir mobil uygulamayla içeriğinizi geliştirmeye cep telefonunuzda da devam edebilirsiniz. Hem İOS hem Android için uygulamaları mevcuttur.
- Jetpack eklentisini kurduğunuz zaman WooCommerce tabanlı mağazalarınızın satışlarınızın bilgilerini de bildirim halinde alabilirsiniz.
- Umarım anlattıklarımız faydalı olmuştur, en güzel altyapılarla kendi internet siteni inşa edebilir ve dijital platforma imzanı bırakabilirsin. Dafa fazla içeriğe ulaşmak için Youtube hesabımı takip edebilir, aklına takılan her şeyi sorabilirsin. Yeni yazı ve videolarımda görüşmek üzere sevgiyle kal…
Gerçekten harika bir yazı olmuş, ellerinize sağlık!