İçindekiler
Web Hosting & Web Barındırma Nedir?
Merhabalar!
Bu konuyu araştırıyorsanız muhtemelen web sitesini nasıl oluşturacağınızı anlamaya, nelere ihtiyaç duyacağınızı bulmaya çalışıyorsunuzdur. Küçük bir örnekle başlayalım; üzerinde titizlikle çalıştığınız bir makale hazırladınız ve bilgisayarınıza kayıt ettiniz. Ertesi gün makalenizde yeniden çalışmak istediğinizde bilgisayarınızdan kaydettiğiniz şekilde bulup açarak çalışmanıza devam edersiniz değil mi? Dolayısıyla çalışmanız bilgisayarın diskine kayıtlı olduğu için dilediğiniz zaman rahatlıkla bulup açabilirsiniz yani konumlandırıldığı alan yine kendi bilgisayarınızdır. Peki bir web sitesini üzerinde çalıştığınızı düşünelim. Bugüne kadar internet sitelerinin nerede saklandığını düşündünüz mü? İnternet sayfalarını kendi bilgisayarımızda barındıramayız değil mi? İşte bizlere bu hizmeti sunan çok güçlü 7/24 hizmet verebilen ve her türlü yoğunlukta sorunsuz şekilde internet sitenizi hızlıca yayınlamaya devam edecek sunucular bu hizmeti sağlamaktadır.
Hosting Nedir?
Web barındırma, web sitenizin tüm dosyalarının bulunduğu yerdir. Web sitenizin gerçekte yaşadığı evi gibi düşünülebilir. Özetle tüm internet sitelerinin bu barındırma alanına ihtiyacı vardır. Birisi bir tarayıcıya alan adınızı girdiğinde, alan adı web barındırma şirketinizin bilgisayarının IP adresine çevrilir. Bu bilgisayar, web sitenizin dosyalarını içerir ve bu dosyaları kullanıcıların tarayıcılarına geri gönderir. Dolayısıyla hosting hizmeti kullandığınızda, sunucunun çalışmasından emin olma görevi hosting sağlayıcısına düşer. Aynı zamanda olası güvenlik ihlalinin önüne geçmek, tüm bilgi arşivinizi ve veri tabanlarınızı sunucuda depolamak yine bir ana bilgisayarın görevdir.
Alan Adları ve Web Hosting Nasıl İlişkilidir?
Alan adları ve web barındırma iki farklı hizmettir. Ancak, web sitelerini mümkün kılmak için birlikte çalışırlar.
Temelde bir alan adı sistemi, sürekli güncellenen devasa bir adres defteri gibidir. Her alan adının arkasında, web sitesinin dosyalarını depolayan web barındırma hizmetinin bir adresi vardır.
Alan adları olmadan, insanların web sitenizi bulması mümkün olmayacağı gibi web barındırma olmadan da bir web sitesi oluşturulamayacaktır. Alan adları hakkında oluşturduğumuz ayrıntılı rehbere göz atmanızı tavsiye ederiz.
Web Sitesine Sahip Olmak İçin Domaine Mi Hostinge Mi İhtiyacınız Var?
Bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız hem bir domain (alan adı) hem de bir web hosting (barındırma) servisine ihtiyacınız olacaktır. Tek başına bir alan adı satın almak size yalnızca belirli bir domaini belirli bir süre (genellikle 1 yıl) kullanma hakkı verecektir.
Web sitenizin dosyalarını depolamak için web barındırmaya ihtiyacınız vardır. Hosting aldıktan sonra, alan adı ayarlarınızı güncellemeniz ve web barındırma hizmeti sağlayıcınıza yönlendirmeniz gerekir. Genellikle hosting firmaları domain (alan adı) satın almanızı sağlar.
Hosting satın aldıktan ve alan adınızı kaydettikten sonra web sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Web sitesinin nasıl yapılacağına ilişkin kılavuzumuza göz atabilirsiniz.
Hosting Türleri Nelerdir?
Çoğu web sunucusu, birbirinden farklı barındırma çeşitleri sunar ve tahmin edebileceğiniz gibi fiyatları da değişkenlik gösterir. Web sitenizin ihtiyaçlarına uygun olarak seçebileceğiniz bir liste sunuyoruz;
1. WordPress Barındırma
Dünya üzerinde en fazla kullanılan içerik yönetim sistemi ve blog oluşturma aracı olan wordpressi kullanıyorsanız wordpress hosting hizmetini kullanmalısınız. WordPress Hosting, sorunsuz bir seyir sağlamak için sunucu düzeyinde WordPress için optimize edilmiş barındırma sunar.
- Yeni bir WordPress sitesini yapılandırırken düzinelerce manuel adımı ortadan kaldıran basit tek tıklamayla kurulum özelliği sayesinde sizlere kolaylık sağlayacaktır. WordPress hakkında detaylıca hazırladığımız kılavuza göz atabilirsiniz.
- WordPress sitelerinin daha hızlı yüklenmesi için optimize edilmiş sunucu yapılandırmaları sunar. Bu, performans önbelleği optimizasyonlarını ve diğer ince ayarları içerebilir.
- Yaygın WordPress güvenlik açıklarına karşı korunmak için güvenlik önlemleri. WordPress, web’in %30’undan fazlasına güç sağladığından, düzenli olarak saldırıya uğrar. Ayrıca, genellikle desteklenmeyen veya savunmasız eklentilerin kullanımını kısıtlayan önceden tanımlanmış güvenli bir ortama atıfta bulunan “Yönetilen WordPress” ile de karşılaşabilirsiniz. WordPress barındırma, paylaşılan, VPS veya özel sunucularda çalışabilir.
2.Linux Hosting
Özellikle PHP, MySQL, Python vb açık kaynak felsefesine uygun araçlarla tasarlanmış olan web siteleri için en doğru çözümdür. Sayfalarınızı çok hızlı bir şekilde yüklersiniz, veritabanınızı kontrol panel üzerinden oluşturursunuz ve yine %100 uygulama uyumluluğu ile sitenizi en hızlı şekilde yayına alırsınız.
Dünya üzerinde belirtmiş olduğumuz açık kaynak tabanlı binlerce web (cms, blog, forum, bilgi bankası, e-ticaret) uygulaması bulunmakta. Bu uygulamalardan da faydalanmak ve barındırmak istiyor iseniz yine bu hizmeti tercih etmelisiniz.
3.Windows Hosting
Microsoft yazılım teknolojileri, kolay ve esnek web yazılımları tasarlayabilmek için inceliklerle düşünülmüş muhteşem bir hosting. Bu teknolojiler (asp.net, .net core, mssql) ile geliştirilmiş bir web sitesi, yine bu teknolojiler ile oluşturulmuş bir barındırma altyapısı üzerinden hizmet vermelidir. Windows Server işletim sistemi üzerinde geliştirilen bu barındırma altyapıları üzerinden kesintisiz ve hızlı hizmet alabilirsiniz.
4.Kurumsal Hosting
İşletmelerin kendilerine özel ihtiyaçları vardır. Özellikle daha yüksek e-posta kotası, daha yüksek ssd disk alanına sahip bir web hosting hizmeti ve gelişmiş güvenlik tanımlamaları kurumsal firmalar için en çok ihtiyaç duyulan niteliklerdir. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek için bir kurumsal hosting firması tercih edilmelidir.
5.Bulut Sunucu
İnternet siteniz çok trafik alıyor artık yavaşlık ve aksaklık yaşıyorsanız bulut sunucular sizin için biçilmiş kaftan! Bulut sunucular size özel kaynağın sunulması hizmetidir. Bir bulut sunucu birden çok sunucuya ölçeklenebilir ve her müşteriye özel izole bir sunucu barındırma hizmet sağlanabilir.
6.Dedicated Server (Fiziksel Sunucu)
Barındırma Hizmetleri arasındaki en büyük ve en güçlü hizmettir. Sadece web sitenizin barındırıldığı ve tüm donanımsal kaynakların web sitenize atandığı devasa büyüklükte ve güçlü bir fiziksel sunucudur. Eğer ihtiyacınız olan açılış hızı ise fiziksel sunucu sizin için harika çözüm yaratır. Hizmet fazlasıyla güçlü olduğu için maliyetleri de yüksektir. Ancak en hızlı hostinge sahip olmak istiyorsanız dedicated server hizmetini mutlaka incelemelisiniz.
Web sitesi barındırma maliyeti nedir?
Web sitenizin barındırma maliyeti sağlayıcıya göre değişecektir. Teknik olarak ücretsiz bir web barındırma hizmeti kullanabilirsiniz, ancak bunlardan kaçınmanızı öneririz. Çünkü ihtiyaç karşılanmadığı için birçok çeşit barındırma hizmeti sunulmuştur.